Wednesday, December 27, 2006

colombia o knarket

sorry att det inte hander nat har just nu men jag ar langt ute pa sodra colombias landsbygd o forsoker ha semester. rider hast med elina o duschar i vattenfall o ska snart till bogota for ett forhoppningsvis ratt fett nyarsfirande men hinner kanske in hit nan gang emellan. rullar just nu ett stort gral mellan ecuadors nye president rafael correa o colombias alvaro uribe dar hugo chavez spelar en intressant roll. handlar om flygbesprutningarna av kokaodlingarna har i trakten o usas roll i dem o jag gissar att svensk press inte intresserat sig. hinner inte utveckla har men ni som laser spanska kan ju kolla de inblandade landernas press. forstasidor overallt just nu. ratt spannande.

Friday, December 22, 2006

Ljus i Colombias mörker

Har just landat i Bogota o den är nåt både läskigt o skönt o plötsligt vara i ett land där en brutal politisk skandal härjar. Alvaro Uribe, Colombias egen George Bush, blev i somras omvald här eftersom många upplevde att han gjort landet säkrare o lyckats tränga tillbaka gerillan. För vänstern var det ingen nyhet men efter en rad avslöjanden börjar det nu stå klart även för en bredare majoritet hur nära band Uribe länge haft till de paramilitära dödsskvadroner som de senaste decennierna verkställt hundratals massakrer på tusentals civila människor. Vet inte om nåt av detta nått svensk press men nu medger senatorer o andra politiker här på löpande band att de under lång tid betalat stora summor till yrkesmördare, o den stora frågan är hur mkt Uribe vetat om o varit insyltad i detta. Presidenten själv förnekar förstås all inblandning men om några ytterligare avslöjanden kommer - vilket enligt många är troligt - som konkretiserar hans roll o insikt i statens samarbete med paramilitären är risken stor att han måste avgå. Detta är första gången han är trängd på allvar. Det skulle i så fall öppna ett nytt kapitel i det här landets historia eftersom vänstern i det senaste presidentvalet framgångsrikt lyckades ena sig bakom en mycket framsynt frihetlig socialist; Carlos Gaviria. Den senare är rätt gammal - jag intervjuade honom själv för två år sen - men den i särklass smartaste o mest demokratiskt fotade vänsterman Colombias progressiva krafter haft vid fronten på många år. Nånstans har jag en råutskrift av intervjun jag gjorde (apropå att han är en av landets starkaste förespråkare för fri abort) o jag ska försöka hitta den o lägga ut här. Att Gaviria, jurist o fd medlem av högsta domstolen, skulle få ta över efter ett eventuellt totalhaveri från Uribes sida är förstås allt annat än självklart, kanske inte ens troligt. Men han är ett hopp. Faktiskt det största Colombia haft på länge.

Sunday, December 17, 2006

hållbar handel

för några dar sen frågade "joel" om min syn på "Rättvis och hållbar utveckling. Vad är din kommentar runt ex: Rättvisemärkt, Rena kläder, Oxfam etc...?" o det har förvisso varit över 33 grader varmt även nattetid här senaste dagarna o i går var vi på 50-årsfest hos en släkting så jag har varit lite ur slag o kanske är det därför jag inte svarat än men sanningen är nog också att jag inte har en klar uppfatting. eller: hade inte. för efter att ha läst joseph stiglitz härliga bok "making globalization work" klarnar saker till ngo:ernas fördel. vad gäller rättvisemärkt o rena kläder har jag alltid haft en positiv inställning, även om jag ibland känner att det kan bli lite onödigt mkt konflikträdsla, men oxfam är så stort o mäktigt att man rimligen måste fundera över de demokratiska problemen med vad som händer när olika utländska foundations tar över o etablerar sig i fattiga länder o börjar göra en massa saker som normalt bör vila på staten. om deras mål att stärka institutioner ibland leder till motsatsen, etc. o att inget ansvar kan utkrävas. men ärligt talat vet jag för lite om en organisation som oxfam för att uttala mej. kan ingen berätta mer? vem betalar oxfams verksamhet? vad syftar den till? vilken "idé" bärs den av? det jag sett av oxfam i latinamerika har mest varit positivt - främst angelägen kunskapsproduktion o opinionsbildning - men det kanske finns en mkt mer komplex bild jag inte känner till. please upplys mej. stiglitz bok har stärkt min i o för sig redan fasta övertygelse om att "hållbar o rättvis utveckling" både är möjlig o oundviklig o där ges organisationer som rättvisemärkt o andra viktiga roller, givetvis inte som några organ som ska spela en roll när väl de nya globala handelsregelverken är på plats - men som viktiga påtryckare på vägen dit. jag har länge sagt att den så kallade globaliseringsrörelsen - rena kläder ser väl sig som en del av den? - är det senaste decenniets största politiska framgångssaga o efter att ha läst stiglitz finns inga skäl o revidera den ståndpunkten. tvärtom.

Monday, December 11, 2006

pinochet o castro

pinochet hann före castro i graven, men båda är i princip borta o båda har spelat en enorm roll - från två helt olika håll - för den latinamerikanska vänstern. här en snabb grej jag skrev i expressen i hopp om att politik på kontinenten snart ska kunna lämna det inövade schema från kalla kriget som fortfarande präglar mkt av åsiktsbildningen här. bara att hålla tummarna.

polisimo

har just varit på en märklig fajt; hästpolo. av allt argentina är bäst i världen på har jag testat det mesta - fotboll, kött, vin, tango, demos, etc - men hade ännu inte varit med om denna säregna kvarleva från svunnen tid. på en gräsyta stor som tre fotpollsplaner, största rektangel jag nånsin sett, spelar åtta män o åtta hästar, fyra i varje lag. det är som en blandning av hockey, fotboll o hästhopp o när en spelare får på ett slag över halva plan o hästarna rusar som hungrande vargar med små klubbförsedda pojkar på ryggen måste jag medge att sporten har några estetiska poänger jag inte varit med om förr. lite som tjurfäktning. fast helt annorlunda. o utan äcklet.

Friday, December 08, 2006

Gud o Marx

några på denna blogg har retat upp sig på att jag gnäller så mkt på att folk envisas med o tro på gud. erik s, min flitigaste läsare, kletade nyss på mig några epitet - fåtöljfilosof, postmodernist, pratare, ateistisk sekterist - o skälet tycks vara att jag inte slutar påpeka alla helveten kyrkan orsakar. helt kort: jag har inga problem att respektera folk som tror på gud på samma sätt som jag respekterar svenska moderater eller sportintresserade. det som stör mig är att inte så alerta marxister låtsas som om marknadsekonomi skapar större eländen än religioner. det är verkligen en galen tanke. visst måste alla samhällen ses ur sin egen kontext o visst är det sant att till exempel latinamerika är en plats där i stort sett alla människor har en relation till gud. ingen tvekan om det, men just därför är det så viktigt att aldrig sluta gräva i skiten. majoriteten är den värsta förtryckaren. här en recension av michel onfrays välgörande "handbok för ateister" av vilken en kortare version går i nya numret av arena.

Wednesday, December 06, 2006

indisk rörelse

per j andersson, redaktör på vagabond, har börjat blogga o det finns ett bra skäl att läsa: den handlar bara om indien. vilket - eftersom andersson är socialt intresserad - också betyder att det handlar en hel del om daliternas kamp mot landets butala rasism. läs här.

Monday, December 04, 2006

Segerns sötma

Hugo Chavez klara seger i Venezuela inleder ett nytt kapitel i den "Bolivarianska revolutionen". Kort efter valresultatet meddelats höll presidenten tal o förklarade att "i dag startar en ny era och en expansion av denna demokratiska revolution" samtidigt som han sa att "Venezuela är på tydlig väg mot socialism". Vad det är för sorts socialism är det som nu lär visa sig. Ingen, inte ens hans motkandidat i detta val, ifrågasätter längre värdet av de sociala program regeringen startat o den inkludering av de breda massorna i det politiska systemet som Chávez lyckats med, men inget av detta bär en specifikt röd färg o liknande reformer har gjorts tidigare i Latinamerika av presidenter med både höger- o vänsterprofil. Det socialistiska hos Chávez ligger än så länge mest i retoriken o den är inte så vacker; mkt Kuba, Jesus o vapen. Man kan hoppas - o det finns en del som tyder på det - att denna seger gav Hugo Chávez så gott självförtroende o insikt om sin faktiska makt att han nu på allvar börjar mogna o ser värdet av en seriös o stark opposition. Att han fattar att varje socialism som föraktar pluralism o flerpartisystem - de så kallat borgerliga värdena - för eller senare kollapsar. Inte nödvändigtsvis som maktappartat, men som demokratisk socialism. Här finns en bra karta av åsikter om Chávez o det är nåt nästan komiskt över hur Roger Noriega, central i Bushadministrationen 2001-2005, är ute o cyklar medan Margareta Lopez Maya, venezolansk historiker, sammanfattar ovanstående problematik o hopp på helt rätt sätt: "Chávez determination to reach power, to deepen democracy - giving Venezuelans full participation and social equality - is worthy of the highest praise. ... I see Chavez as a politician of the transition - as long as he keeps the process polarised, the country divided, we will not be able to achieve the new system we seek. But maybe Chavez will surprise me again and manage to transcend himself and become a statesman."

Saturday, December 02, 2006

bättre opposition

alla som läst denna blogg vet att det är val i venezuela i morn. här en kort text jag skrev o som går i dagens expressen:

Mest intressant med söndagens presidentval i Venezuela är för första gången inte Hugo Chávez själv utan att landet nu fått vad det länge saknat: en opposition. Förvisso helt utan chanser att denna gång stoppa Chávez resa mot sitt mål – att bli en ny Peron – men ändå en start på en angelägen nationell tillnyktring. Sen Chávez valdes 1998 har han inte förlorat ett enda val – förutom president- och parlamentsval har Venezuela haft en rad folkomröstningar – och det har berott mindre på Chávez auktoritära drag än på att han spelat mot öppet mål. En förvirrad, korrumperad och evigt konspirerande höger har inte förmått ställa upp annat än clowner som motstånd och i snart ett decennium har Hugo Chávez med ett brett garv rullat bollen mellan deras ben. Nye motkandidaten Manuel Rosales, seriös och populär guvernör i oljedelstaten Zulia, har lyckats samla regeringens motståndare kring nåt som inte bara ser ut som desperat privilegiebevarande utan en alternativ politik för alla. Det tycks inte räcka mer än halvvägs denna gång, men ändå är det mycket positivt. För demokratin.

gröna sidor

som alla som varit i buenos aires vet är stan bland det skönaste som finns; varm, god, snygg, stor, snäll - o luktar gott. kom just hem från en springrunda i el rosedal hög på det sätt man bara blir av jogging i rätt doft med rätt radio i lurarna o med rätta bilder framför ögonen. att dra runt el rosedal - en anlagd megapark i los bosques de palermo, buenos aires djurgårn - o se lager efter lager av folk bytas ut medan kvällsvärmen smeker en är en sällsam upplevelse. runt sju sitter soldagens sista par i gräset o sippar mate, sen kommer kvällsjoggarna o löper upp det rosa gruset, på asfaltslingan intill glider folk fram på inlines o i gräset hånglar par som inte har hem o hångla i o sen när klockan blivit nio o mörkret lägger sig fylls parken av en hel arme transvestiter o en märkligt storskalig prostitution tar vid utan att nån höjer på ögonbrynen, mer än välkomnande. jag tror detta är enda platsen i latinamerika där ett så här stort grönområde är tillgängligt o utnyttjat av alla - fattiga, rika, unga gamla - o där man utan vidare kan vistas både dag o natt utan o bli rånad eller kränkt. åtminstone har jag aldrig varit i nåt liknande.

konflikt - next lördag

radioreportaget om argentinas arbetarockuperade företag jag skrev om häromdan kommer inte i morn utan nästa lördag, in kejs du ville lyssna.