Saturday, March 31, 2007

fuentes o drogerna

latinamerikas störste intellektuell alla kategorier är carlos fuentes o för den som följt med i den globala drogdebatten fanns inget nytt i det citat som el tiempo igår valde att dra över en helsida: "knark bör legaliseras. men det måste vara en global aktion, en åtgärd alla länder vidtar - det fungerar inte i ett eller ett fåtal länder." fuentes fällde orden på en stor konferens i cartagena häromdagen o han har sagt detsamma i många år men skälet o säga det nu var förstås att han befann sig bland det colombianska folk som betalt mer - det mesta i blod - än något annat för det allt sjukare "war on drugs", orkestrerat från washington men med en hord av nationella dönickar till presidenter som hycklande påhejare. en vacker dag kommer fuentes råd förverkligas, det begriper alla med öppna ögon. här en krönika i obs jag rätt nyss gjorde i ärendet.

Thursday, March 29, 2007

fri vilja

för den som läst historia kan termen "liberal" omöjligen vara ett skällsord men ändå är det nåt skumt när alla colombianska tidningar nu gör tema på "el liberalismo colombiano". senaste numret av veckomagasinet semana kör en lång artikel i saken o dagens el tiempo låter det liberala partiets ordförande, fd o misslyckade presidenten ceasar gaviria, helt oemotsagd jubla över en färsk opinionsundersökning som säger att det sargade partiet (de stora aktörerna i senaste presidentvalet var en nyvaknad demokratisk vänster o den sittande kristna högern) är på uppgång. gavirias sista besvärjande line i den (liberala) tidningens intervju inför höstens val lyder: "partiet lever. vi kommer göra ett fantastiskt val i oktober. vi är redo att ta tillbaka makten. vi är tillbaka." sure. den colombianska liberalismen innehåller utan tvekan ett par mkt intressanta nivåer som att partiet till exempel rymmer en socialistisk falang, vars ledare piedad cordoba är colombias tveklöst intressantaste feminist. men det mest sammanfattande som sagts om det blodiga landets liberaler uttrycktes för ett tag sen i en intervju om bl a kyrkans roll i landet som jag gjorde med den frihetliga socialisten tillika presidentkandidaten carlos gaviria: "Kyrkan har spelat en mycket negativ roll här. När klimatet mellan konservativa och liberaler hårdnade i det här landet – alltså det som är upprinnelsen till alla problem vi har i dag – kring 1948 (La Violencia) spelade kyrkan en avgörande roll. De spred idén om att liberalismen var livsfarlig och smittsam och därför nödvändig att förfölja – och det främsta skälet till det var ju att liberalerna var ateister. Det blodbad som följde legitimerades av kyrkan – det vill säga morden på liberalerna – just av skälet att de var ateister, dvs livsfarliga. Sen med Frente Nacional lugnade sig kyrkan lite och sen började liberalerna allt mer likna de konservativa och det blev svårt att utmåla de liberala ledarna som ogudadktiga och livsfarliga. I dag är det nästan ingen skillnad mellan liberaler o konservativa här."

Tuesday, March 27, 2007

colombiansk gryning

om nån fortfarande läser denna blogg efter en månads stiltje är jag evigt tacksam. börjar nu landa i colombia o att inget skrivits beror på tidsbrist o verkligen inte på ämnesbrist; bill gates, george bush, tom jones, spanske kungen o en andra nedgångna storheter har varit här men alla bleknar snabbt i förhållande till "el escandalo parapolitico", skandalen om högerpolitikers roll i de senaste årens systematiska massmord här. jag har gnällt på el tiempo, stora tidningen i colombia, förr o i fredags gick en radiokrönika i obs där jag gör lite mer i det ärendet men när det gäller den löpande bevakningen av parapolitiken får vi, tyvärr, hålla till godo med just den. gissar att följande inte nått svensk press än, men igår körde los angeles times en mkt intressant artikel som gjorde att allt nu kryper ännu närmare president alvaro uribe. här försvarar sig militären (på spanska) o var detta sluta vet ingen. kanske med uribes fall (inte oproblematiskt ens ur ett vänsterperspektiv, kan bli ett fullskaligt o förödande inbördeskrig) men mer sannolikt (uribes stöd ligger fortfarande, trots att många av hans närmsta nu är arresterade, på runt 70 procent) i en hälsosam genomlysning av det här samhällets allra mörkaste strukturer. hade inte el tiempo haft monopol hade vi fått veta mer snabbare, men jag är inte tillräckligt konspiratoriskt lagd för o tro att de här vidrigheternas alla nivåer går o dölja om så hela den colombianska eliten skulle vilja./m-ska försöka vara mer regelbunden fr o m nu.

Friday, March 16, 2007

koka-kola?

det här var ju en rolig nyhet, som kommer få ett sorgligt slut.

Wednesday, March 07, 2007

Paus

som flera märkt händer inte mkt här just nu vilket beror på att jag håller på o flytta till bogota o in i ett gammalt hus o försöker installera mig i nytt kontor etc o just nu inte får några andrum som skulle kunna generera meningsfulla inlägg. återkommer så fort jag har möjlighet, o vill samtidigt tacka dem som håller tråden "ekonomisk skräck" vid liv medans jag är död.