Tuesday, May 29, 2007

mer virus

bisarra nyheten når mig - är sen på svenska grejer numera - att allt verkar klart med jan björklund som ny fp-ordförande. gosh. min tjej skällde förvisso ut mig när jag svor o hon sa att "va fan tror du - har väl aldrig varit nåra liberaler som röstar på det partiet?" o så är det kanske. den radikala liberala nisch som har framgångar i europa återstår att ockupera i sverige medan folkpartiet kliver till höger om moderaterna. om det nu finns ett underlag. blir allt mer tveksam. men hur ska smart folks som birgitta ohlsson o cecilia malmström kunna sitta som vice ordföranden till en misslyckad militär? obegripligt. här en krönika jag skrev i expressen i hopp om folkpartiets död i samband med skandalen i september. hoppet kvarstår.

Thursday, May 10, 2007

guds bödel

o här en artikel för den som tvivlar på religionens mördande krafter i latinamerika. huh.

Sunday, May 06, 2007

trauma colombia

vet inte vad som nått sverige men den parapolitiska skandalen i colombia - uppsatta politikers roll i landets historiska massmördande - håller nu på att bli ett riktigt helvete för president alvaro uribe. i veckan var han på desperat lobbyresa i washington i hopp om att få till stånd det bilaterala frihandelsavtalet (ett så kallat TLC) med usa o det gick åt skogen; såväl demokrater i kongressen (nu i majoritet) som usa:s viktigaste fackliga ledare konstaterade att en demokrati inte kan skriva avtal med en regering o ett land där fackligt förtroendevalda mördas dagligen utan någon grips - dvs en nation där staten visat sig oförmögen att skydda sina medborgare från systematiska brott mot mänskliga rättigheter. eller med demokraten harry reids - ledare i senaten - ord: "det är ingen idé att spekulera om utsikterna för ett TLC tills problemen med våldet mot facket upphör i colombia." de senaste dagarna har den colombianska vänstersenatorn gustavo petro seglat upp som uribes tydligaste motpol o när petro för en tid sen framträdde i ett ett nätverk jag är med i höll han detta föredrag. obs att det är en sammanfattning av hans resonemang o ingen ordagrann utskrift. har förstått att många i sverige har svårt att riktigt få grepp om vad som menas med paramilitarism o dess sofistikerade roll i colombiansk politik. petros anförande ger en bakgrund. dessvärre - sorry veiron - har jag ingen tid att översätta det, men för dej som klarar spanska: var så god.

Friday, May 04, 2007

skanskas stålar

o här en intressant latinamerikanyhet med sverigekoppling - nån vaken redaktion out there?

Wednesday, May 02, 2007

Första maj, Bogota

har just kommit hem efter en tårgasattack från colombiansk polis för att skingra pojkadrenalinet i svarta blocket - jodå, huvade medelklassboyz finns här också numera - på en i övrigt mkt intressant första maj i bogota. landets fackliga centralorganisationer hade samlats på plaza bolivar o carlos gaviria o gustavo petro, den växande demokratiska vänsterns frontfigurer, höll tillsammans med piedad cordoba, liberala partiets radikalaste feminist, ett entimmeslångt peptalk för en ny regering. president uribe kallas nu rutinmässigt fascist av den colombianska vänstern efter allt som visat sig i den parapolitiska skandalen (se tidigare inlägg) o petro menade att "de som regerar det här landet är massmördare. flera av de värsta morden har konspirerats fram på vår presidents egna gårdar. den politiska våldsstrukturen i colombia lever av ett särskilt bränsle, en otäck mix av blod o kokain. o det finns en man som är ansvarig för att vi har det så här: alvaro uribe velez". det var extremt hårda ord o innan stenkastarna (ska sägas att colombiansk polis har en historia an infiltration o jag har svårt o avgöra nivån av det i detta fall) dödade mötet hann gaviria o cordoba prata om varför, enligt dem, ett frihandelsavtal med usa (förhandlas om just nu) skulle vara förödande för colombianska arbetare, ursprungsfolk o miljö samt kräva ett slut på straffriheten för morden på fackliga aktivister. bara under 2007 har nio fackligt förtroendevalda mördats. siffran för 2006 var 72, o räknar man de senaste 20 åren ligger totalsiffran, enligt tidningen el espectador, på makalösa 2515. av dessa har 2335 tillhört landsorganisationen CUT. o det värsta av allt: 99,46 procent av dessa mord är olösta.