Monday, June 25, 2007

bra gringos

alla som tror det ar skit samma om det ar demokrater eller republikaner som bestammer i usa borde just nu vara i colombia. sallan har ett maktskifte i usa:s kongress - bush sitter forvisso kvar men demokraterna fick som bekant majoritet kongressen i hostas - betytt sa mkt for ett enskilt land. sitter denna sondag i quibdó, provinshuvudstad i chocó, varldens nast regnigaste plats, o har fordrivit dagen med att lasa de politiska veckotidningarna semana o cambio o det genomgaende temat ar verkligen toppintressant. plan colombia, usa:s storsatsning for att utrota colombias kokaodlingar, genomgar nu, tack vare krav fran demokraterna, en gigantisk revidering. som lasare av denna blogg vet har flygbesprutningarna av kokaodlingar (plan colombias huvudnummer) totalt misslyckats o, som alfredo rangel konstaterar i veckans cambio, "trots att colombia eliminerat sina kokafalt tio ganger om sedan 2000 producerar vi i dag tre ganger sa mycket koka som da." gerillan o paramilitar (colombias illegala hogermiliser) ar de stora vinnarna o nu nar lite smartare folk (demokrater i stallet for republikaner) fatt makten over kongressen har villkoren knutna till givna dollar skarpts: a) med hanvisning till colombianska statens oformaga att hindra brott mot manskliga rattigheter far colombia nu "bara" 530 miljoner istallet for 589 miljoner dollar, dvs 10 procent har dragits in. b) demokraterna har kravt att 55 procent av pengarna i plan colombia ska anvandas till sociala insatser o till att starka institutioner o rattsvasende o resten (45 procent) far anvandas till "harda atgarder" dvs stod till militar, polis o till flygbesprutningar. det senare ar forstas illa nog men ska jamforas med hur det varit fram till nu; 76 procent till harda insatser o 24 till annat. c) demokraterna har kravt att ett fortsatt stod till plan colombia maste foljas av forbattringar i fraga om manskliga rattigheter (over tre hundra fackligt fortroendevalda har dodats de senaste tre aren o bara tva domar har delats ut, for att bara ta det grovsta exemplet). d) demokraterna har kravt att stodet maste foljas av en undersokning om kopplingarna mellan militaren o paramilitaren, ett krav som bara i sig sjalv ar en stor krankning (dock mkt val fortjanad) av den colombianska regeringen. allt detta ska ses i ljuset av att det frihandelsavatal (tlc) som colombia vill skriva med usa nu flera ganger fatt nobben av demokraterna i usa p g a president uribes oformaga att fa militaren att skydda folk i stallet for att bega brott. det ar nat djupt halsosamt med det senaste arets interaktion mellan usa o colombia. for colombia. eller snarare: for dess regering.

Wednesday, June 20, 2007

guds hand

tycks inte finnas nån gräns för djupet i den kristna ondskan. när allt var klart för att colombia i går skulle rösta igenom en lag som gav gaypar (se mina gratulationer) samma sociala o ekonomiska rättigheter som heteros gjorde katolska kyrkan ett sista rop för att ytterligare socialt tortera minoriteter. alla partier hade lagt ut sina linjer för hur medlemmarna skulle rösta o det har länge varit klart att colombia nu skulle bli först i latinamerika om att ge dessa rättigheter till homopar, men en bisarr kupp utspelade sig i går kväll o lagen omintetgjordes. en senator begärde ett sällan använt röstningsförfarande som gjorde det möjligt för flera högertyper att avvika från partilinjen (liberaler o vänster är givetvis för o detta fall även flera högerpartier) o eftersom kyrkan i sista stund - än en gång - la in sin makalösa makt o uppmanade alla kongressledamöter att "använda sitt samvetes röst" o säga nej till lagen blev det till slut så. sex medlemmar av högerpartiet "la U" avvek från överenskommen partilinje o krascade allt. skälet: religiös övertygelse. jag hävdar inte att man inte får ha en religiös övertygelse. bara att det är hög tid att gå på djupet med allt elende dessa galna övertygelser sprider. just nu samlas bogotas bögar o flator på plaza bolivar framför kongressen. måtte det bli kravaller.

Monday, June 18, 2007

bra nyhet

nås av den helt färska nyheten att årets anna lindh-stipendiat är från colombia, nämligen leonor zalabata - kvinna, indian och i ständig kamp för ursprungsfolkens rätt till eget territorium. ett snyggt val. här pressmeddelandet:

------
Anna Lindh-stipendiat 2007 Leonor Zalabata Torres:
Stipendium erkännande och skydd för kvinnlig urfolksledare

Imorgon, den 19 juni, skulle Anna Lindh ha fyllt femtio år. Samma dag
delas det fjärde Anna Lindh-stipendiet ut i Stockholm. Årets stipendiat
är Leonor Zalabata Torres, ledare för Arhuaco i Colombia.
– Leonor Zalabata Torres är en viktig röst för en grupp som sällan får
komma till tals. Ursprungsbefolkningen drabbas hårt av den pågående
konflikten i Colombia. Liksom Anna Lindh betonar hon arbetet för dialog
och samarbete i arbetet för att nå fred och försoning, säger Jan
Eliasson, ordförande för Anna Lindhs Minnesfond.

Colombia är skådeplats för en av världens glömda konflikter. Efter
årtionden av interna strider skapar kidnappningar, mord och massakrer
inte längre rubriker. I tysthet pågår ett aktivt gräsrotsarbete för
mänskliga rättigheter och en hållbar fred men de som vågar tro på
förändring lever under ständigt hot. Människorättsaktivister förföljs,
kidnappas och mördas.
– Att få Anna Lindh-stipendiet är ett viktigt erkännande men det betyder
också skydd. För mig och för ursprungsbefolkningen i Sierra Nevada,
säger Leonor Zalabata Torres som nyss anlänt till Stockholm.

Leonor Zalabata Torres är ledare för Arhuaco, en av de större av
Colombias 90 etniska grupper. Hon arbetar aktivt i Arhuacos förbund
gentemot regering och myndigheter för gruppens rättigheter, kultur och
identitet. Hon har särskilt uppmuntrat Arhuacos kvinnor att ta en aktiv
roll i att föra fram gruppens intressen och upprätta dialog mellan de
olika parterna i konflikten för att minska striderna på Arhuacos
områden.
– Mitt arbete har alltid varit inifrån, från det lilla till det stora.
Jag håller kontakt med byar och samhällen genom resor och samtal för att
sedan kunna föra deras talan.

Ursprungsbefolkningen i Colombia är särskilt sårbar för konflikten på
grund av sin redan utsatta ställning. De är ekonomiskt och politiskt
marginaliserade och socialt diskriminerade. De regioner där de är
bosatta är strategiskt viktiga för stridande aktörer och de hamnar ofta
i kläm i konflikter.

Landrättigheter är en nyckelfråga såväl i konflikten som i uppgörelser
för att nå fred och kampen för det egna territoriet måste ske på flera
fronter.
– För oss finns det ingen skillnad mellan lagliga eller olagliga väpnade
aktörer när de invaderar våra områden, båda orsakar samma rädsla. Inget
av våra samhällen är beväpnade.

Leonor har ofta utmärkt sig i sin strävan att nå samarbete med statliga
institutioner. Med tanke på den pågående konflikten är det en viktig men
svårbalanserad strategi. Samarbetet med internationella organisationer
och deltagande i internationella fora är en viktig del för att skapa ett
tryck på nationella myndigheter.
– Det är konstigt att ju längre bort man är, desto mer lyssnar de. På
hemmaplan blir man ofta ignorerad. Internationella aktörer har inte
kunnat lösa konflikten, men de kan erbjuda visst skydd.

Den nyvunna internationella uppmärksamheten kom som en överraskning.
– Jag blev väldigt förvånad. Aldrig i livet trodde jag att jag skulle få
ett så fint pris! Att det är till minne av Anna Lindh betyder något
särskilt. Hon kämpade för fred och mänskliga rättigheter - och hon var
kvinna. Det gör att detta pris känns nära för mig.

Leonor Zalabata Torres tilldelas Anna Lindh-stipendiet 2007 med
motiveringen:

Med envishet, mod och styrka bedriver Leonor Zalabata Torres en kamp för
allas lika rätt till fred och ett värdigt liv. Som ledare för dem som
osynliggjorts i ett Colombia där våld och förtryck blivit vardag, är hon
en förebild i sin tveklösa optimism och tro på framtiden.

Sunday, June 17, 2007

massans mediemening

med anledning av den här nyheten gjorde jag i fredags den här krönikan i radions obs. kan bli hur stor som helst den här snöbollen.

grattis colombia

o här ännu lite news för den som tror att allt går utför här i världen. resultat av smart arbete av den sociala rörelse som - vid sidan av kvinno- o indianrörelserna - haft störst framgångar i latinamerika det senaste decenniet. global juridik är o blir ett allt viktigare rättviseredskap.

Monday, June 11, 2007

paulistas bonitas

för en tid sen försökte jag på den här bloggen o i arena förklara varför megastäder är progressiva till sitt väsen o fick mothugg av ett par knepiga marxister (!) som hävdade att de revolutionära krafterna i dag finns på landsbygden. ifall nån inte hängde med på min slutsats - kolla här.

kemisk idioti

i förra veckan kom vita husets egna siffror om hur det går med kriget mot narkotikan i colombia o det var - som vanligt - rätt sjuka siffror. du som läser spanska kan själv kolla här o bara helt kort till dej som inte gör det: trots att usa o den colombianska militären (ökänd för brott mot mänskliga rättigheter) till fruktansvärda sociala- o miljökonsekvenser flygbesprutade (dvs kemiskt förstörde) 200 000 hektar kokaodlingar under 2006 så fanns det 157 200 hektar planterade vid årets slut, att jämföra med 144 000 år 2005. som vita huset själv slår fast: odlingarna ökade med 8 procent mellan 2005 o 2006. världens skyhöga priser på kokain - ett resultat av förbud o "the war on drugs" - är den största orsaken till att den colombianska konflikten år ut o år in fortsätter att trasa ihjäl landsbygdens fattiga. mellan 2002 o 2006 mördades 11 000 civila, o när jag häromveckan var på ett möte med EU:s ambassadör i colombia, adrianus koetsenruijter, sa han utan att verka ett dugg rädd för att saken skulle spridas (det är numera trivialt för alla som vet nåt om colombia) att han inte längre känner en enda person på hans politiska nivå som inte (privat) är för en legalisering men som (offentligt) tvingas ljuga om att man är emot. som tidningen el tiempo uppgivet konstaterar: "efter sex år av massiva flygbesprutningar - nästan en miljon hektar odlingsmark har förstörts med glyfosat - kan man konstatera att den odlade arealen koka inte minskat sedan den här strategin började 2000." en vacker dag kommer förstås denna galenskap, vilket koetsenruijter antyder, att upphöra. frågan är bara hur länge det dröjer, dvs hur många som ska behöva kidnappas, mördas o våldtas innan det är över.