Thursday, October 30, 2008

Militära huvuden rullar

Här en jättenyhet - jag önskar jag hade haft tid att analysera. Stora frågan, som regeringen ännu inte svarat på, är VARFÖR man gör detta. Det vill säga: exakt vad har dessa militärer gjort? Att det har med morden på unga män i södra Bogota - som jag skrev om häromdan - att göra är uppenbart, men det förklarar bara en liten del av den väldiga åtgärden. Vad mer har skett? Vilka har dödats? Av vem? Vem har givit order? Vem har inte förmått stoppa det som borde stoppats? Många frågetecken. Men givetvis bra att mr börjar tas på allvar i Colombia. Om det nu är det detta är ett tecken på.

Wednesday, October 29, 2008

Intellektuella o kriget

Ett initiativ från ett antal intellektuella riktat mot Farc med en uppmaning om att de ska inleda en bred fredsdialog i syfte att få flera latinamerikanska presidenter att medla i konflikten har besvarats positivt av gerillan. Jag analyserade nyheten för franska tevekanalen Franc24 igår o var mkt skeptisk, men kanske var det en förhastad slutsats. I dag har flera colombianska röster uttalat sig positiv o hoppfullt inför Farcs tillmötesgående svar. Här en nyhetsartikel för den som läser spanska. Har för egen del sett lite för många sådana här initiativ o för få resultat för att våga hoppas särskilt mycket.

Regeringen vs verkligheten

I nya rapporen ¡Déjennos en paz! La población civil, víctima del conflicto armado interno de Colombia slår spanska Amnesty fast att 1400 civila mördades i Colombia under 2007, hundra fall mer än de 1300 som försvann 2006. Militären uppges som skyldig i 330 fall, paramilitära grupper i 300 och gerillan i i 260. Rapporten visar att 305 000 människor drevs på flykt under 2007, och det totala antalet internfyktingar ligger i dag någonstans mellan 3 och 4 miljoner. Hela regeringen Uribes politiska idé bygger på att det alls inte finns någon väpnad konflikt i Colombia, bara terrorgrupper som saboterar den annars väl fungerande demokratin, och det är en ståndpunkt som allt oftare får omvärlden att skratta högt åt presidenten. Nyligen, då Amnesty presenterade rapporten, vågade Uribe till och med hävda något som inte lär få världen att sluta skaka på huvudet: "Här i Colombia har vi en demokrati lika respektabel som vilken som av de europeiska." En ståndpunkt som snart bara delas av en lika världsfrånvänd och politiskt död person - W.

El Narcotraficante No. 82

I maj i år kom Sergio Camargos bok "El Narcotraficante No. 82 - Álvaro Uribe Vélez" (Universo Latino) som enligt denna intervju berättar historien om hur Alvaro Uribe på 1960-talet tillsammans med Pablo Escobar fanns med på en av Vita Husets listor över Latinamerikas farligaste knarkhandlare. Har inte sett boken o således än mindre läst den, o vet inget om dess trovärdighet o historia. Nån läsare av denna blogg som läst o kan säga nåt om boken?

Monday, October 27, 2008

från farc till frihet

Ännu en dag av alldeles fantastiskt nyhetsflöde. Efter åtta år i Farc:s fångenskap lyckas den gamle Oscar Tulio Lizcano rymma o med livet i behåll hitta friheten. Här bbc:s täckning.

trist, men

gabeira tycks ha förlorat i rio de janeiro med 49 mot 51 till halvmaffian.

Sunday, October 26, 2008

stickad stringtrosa mot segern

kolla här en sån skön artikel som går i dagens sydsvenskan. den latinamerikanska trenden met progressiva borgmästare fortsätter i dag med ett valet av gabeira i rio de janeiro. får man hoppas. här i colombia har de stora städerna, inte minst bogotá, länge styrts av socialister eller vänsterliberaler med stor framgång.

Friday, October 24, 2008

Polis skjuter indianer

Inte helt lätt att veta vilken av veckans alla sanslösa nyheter man ska börja med men klart är att regeringen Uribe nu har en mkt hård tid framför sig. Idag torsdag avgick chefen för Colombias säkerhetstjänst DAS efter avslöjanden om att den spionerat på Gustavo Petro, en av ledarna för det nya vänsterpartiet Polo Democratico Alternativo. Att spionage pågått mot en mängd andra för regeringen politiskt obekväma personer är uppenbart, och frågan är bara varifrån orderna kommit. Regeringen och DAS ledning hävdar att spionaget skett på lägre nivå och att det varit en "isolerad händelse" utanför de högre mandatens kontroll. Svårt att tro.


I början av veckan sköts tre demonstrerande indianer ihjäl, och regeringen hävdade först att skotten avlossats av indianerna själva i ett slags inre uppgörelser - tills CNN i förrgår visade bilder som visar att åtminstone en av indanerna sköts ihjäl av militärpolis. President Uribe tvingades be om ursäkt för lögnerna, men än en gång hävdades att händelsen inträffat för att statens tjänstemän på lägre nivå inte handlat som de borde och att avrättningen inte var något som beordrats uppifrån. Återstår att visa.

För ett par veckor sen visade militären stolt upp ett antal unga mäns lik iklädda gerillamundering och sa att männen, alla från fattiga stadsdelar i Bogotá, var gerillakrigare som "dött i strid". Kort därefter kom emellertid bevis fram som visar att militärens version omöjligen kan stämma, och allt pekar nu i stället på att det inte alls varit fråga om gerillakrigare, utan helt vanliga fattiga grabbar som skjutits av i så kallad social rensning. Militärer som kan visa upp döda kroppar som senare kan identifieras gerillamedlemmar premieras i sina karriärer och den colombianska militärens framgångar mäts, till mr-organisationers fasa, fortfarande i blod. Av de tre skandalerna är denna kanske den största, men alla tre visar på samma otäcka faktum: regeringen har allt annat än kontroll över sina institutioner. Eller så har den. Och då är det ännu värre.

Att såväl DAS som militären och polisen länge varit infiltrerad av landets paramilitära maffiagrupper är ingen nyhet, och frågan som återstår att reda ut är vem som ytterst bär ansvar för vad som hänt och på vilket sätt det ansvaret ska utkrävas.

Till detta kommer att ett mycket intressant läge nu råder i Colombia sen inte bara indianer dessa dagar demonstrerar mot regeringen, utan en hel mängd andra organisationer, politiska partier och fackföreningar. På lördag når den gigantiska indianmarschen, driven av 20 000 män och kvinnor från landets ursprungsfolk, fram till Cali. Sen flera veckor är ett stort antal sockrerplantagearbetare i strejk, också i Cali. I dag torsdag var hela Bogotá paralyserat av en stor strejk utlyst av CUT, Colombias LO. Många andra yrkesgrupper har strejkat den senaste månaden, och regeringen har - allt mer desperat - försökt hävda att Farc ligger bakom den "sociala oron som sveper över landet", men det är en lnje som nu slår tillbaka på Uribe själv då landets intellektuella på bred front gått ut till försvar av folks rätt att visa politiskt och socialt missnöje, ett fenomen som historiskt straffats med döden i Colombia.

Grunden för missnöjet är framför allt det faktum att Colombia de senaste åren haft en fantastisk tillväxt (runt 6 procent årligen) utan att det genererade välståndet på något sätt kommit behövande till del. Ekonomin har vuxit snabbt, men utan att det skapats jobb. Till detta kommer att arbetsrätten systematiskt satts ur spel via en omfattande kooperativisering av arbetskrafter. En klassisk nyliberal process med andra ord, välkänd från alla delar av Latinamerika. Finns mycket mer att säga om allt detta och det pågående colombianska upproret/uppvaknandet, men jag måste sova nu. Försöker återkomma i morgon.

Monday, October 13, 2008

Knarkets Mexiko

här en text som gick i gårdagens dn.

Friday, October 03, 2008

livsfarlig demokrati

som besökare här märkt har jag ingen tid just nu till bloggande. blir liv här igen när jag landat i bogota om ett par veckor. här en krönika som går i dagens dn.