Friday, November 28, 2008

Äntligen!

Har länge jobbat för att Sverige ska uppmärksamma den trend i Latinamerika där ett växande antal intellektuella kräver en legalisering av droger. Vet själv inte vad jag tycker, men menar att det blir koko om inte Sverige sätts in i idérörelser som påverkar världen. Skrev bland annat denna text i DN för en tid sen o har nu gjort research till ett reportage till TV8:s utmärka program "Världen i fokus" som gick i tisdags. De har lite råddig webbplats men här går att kolla (sändingen 081125). Redaktionen på Världen i fokus har för övrigt redan gjort massor på Colombia, o mer kommer. Nästa vecka går ett program om Medellíns remake. O om ett par veckor kommer ett inslag om Farc som jag själv filmar nästa vecka. Mycket roligt att nån bryr sig.

Thursday, November 27, 2008

Sant o falskt o Venezuela

En märklighet har uppstått bland världens medier i fråga om vem som vann valet i Venezuela - Chávez eller oppositionen. Grejen är att rapporteringen är historielös o för den som inte vet nåt om förra valet 2004 ser det lätt ut som en storseger för oppositionen; man gick fram o vann makten i tre nya delstater o Chávez förlorade lika många. Oppositionens seger skulle då - trots att Chávez vann 17 av 22 delstater - bestå i att regeringspartiet jämfört med tidigare läge tappat rejält i förtroende. Det vill säga det ser ut som en trend, en riktning, en glidning - en NYHET. Problemet, vilket många medier förbisett, är att förra valet bojkottades av oppositionen efter anklagelser mot regeringen om valfusk (vilket senare aldrig kunde bevisas o avfärdades av internationella observatörer). Vilket stödet var för alternativ/motståndare till Chávez 2004 visade sig alltså aldrig i något valutslag eftersom i stort sett inga sådana ställde upp. Chávez vann i hela landet (20 av 22 delstater) på walkover. Att han i söndagens val - som alltså inte bojkottades - skulle tappa ett antal stater har alltså länge varit helt självklart, både för regeringen o för den som rapporterar uppriktigt. En annan sak är oppositionens glädje - här har man en poäng - över att man vunnit i "de viktigaste staterna" (i meningen folkrikaste o ekonomiskt starka). Sanningen är alltså att Chávez fortfarande har stöd av en tydlig majoritet av folket, dvs ett läge som länge rått o vars jämförelser med 2004 blir fåniga. Well, där har ni nyanserna - om det var nån som undrade.

Wednesday, November 26, 2008

USA:s kokain o Bolivias bönder

Oumbäriga radioshowen Democracy Now! har intervjuat Evo Morales om bland annat varför han kastat ut USA:s ambassadör. För den som hellre läser spanska har lika oumbärliga webbtidningen Sin Permiso har transkriberat alltihop o publicerat här. Mycket intressant.

Going to bed with Catholic Church

Nicaragua är ju det sorgligaste landet på den här kontinenten o det är fortfarande en gåta - i alla fall för mig - hur de kunde rösta fram det fullskaliga svinet Daniel Ortega till makten. I undebara texten Betrayal of the revolution i brittiska Independent skriver John Carlin om hur sandinisterna blev "tropical banana monarchs" o i The Lost Revolution i amerikanska Mother Jones ger min favoritskribent Marc Cooper en bakgrund. Senare texten gammal, men den förra helt färsk. Se också debattråden Holy Sandinistas! på Coopers härliga blogg.

Tuesday, November 25, 2008

Grattis Venezuela!

Här krönikan om valet i Venezuela på dagensarena.se.

Monday, November 24, 2008

Prideparad


I helgen kom den omskrivna ursprungsfolksmarschen fram till Bogotá. I 42 dagar har indianer från olika delar av landet, framför allt provinsen Cauca, vandrat genom landet tillsammans men andra medborgargrupper för att bland annat kräva återlämnande av territorier de enligt konstitutionen har rätt till o blivit bestulna på. På Plaza Bolivar, Bogotás Sergels Torg, samlades inte bara ursprungsfolk (en delegat från svenska samerna talade) utan också fackföreningar, kvinnoorganisationer o mr-aktivister. Händelsen är en del både i ett nationellt uppror mot regeringen Uribes politik (militären sköt ihjäl en demonstrant för ett par veckor sedan), samt - framför allt - del i vad som nu framställs som början på ett prideprojekt liknande det som skett i Bolivia. Evo Morales, Bolivias president, var stormötets eviga referens och frågan som ställdes i hans frånvaro var: Hur ska ursprungsfolk göra för att ta makten? Ett sändebud från La Paz svarade: genom att bygga politiskt medvetande. Och det är vad som pågår här nu. I rask takt, även om det inte lär räcka till makten. Nedan ett par bilder.









min analys

av valet i venezuela kommer upp om en stund på dagensarena.se för den som är intresserad.

Sunday, November 23, 2008

I Venezuela...

röstar just nu folket för fullt i ett regionalval som lär säga en hel del om hur det egentligen går för Hugo Chávez revolution i dessa globalt krisande tider. Min analys kommer i morn eller tisdag, beroende på när resultatet är klart, på dagensarena.se.

Friday, November 14, 2008

Tack CNN

I veckans nummer av tidningen Semana konstaterar min favoritkolumnist Daniel Coronell att Colombia är på väg att bli en sån där nation där man bäst informerar sig om vad som händer i landet genom att läsa utländsk press. Lite Kuba. CNN:s Karl Penhaul är den reporter utan vars arbete den colombianska autokratin kunnat leva vidare oskadd. Först avslöjade han inte bara att Röda Korsets logga missbrukats å det grövsta under "Operación Jaque" (då Betancourt fritogs), utan visade också hur Uribe medvetet ljög om hur allt gått till. Därefter drog samme Penhaul ner Uribes brallor en gång till då han lyckades få tag på en privatvideo som visade hur militären skutit skarpt mot indianer o lyckats mörda en person under demonstrationerna som fortfarande pågår. Uribe förnekade bestämt att några skott avlossats av hans mannar - tills CNN la fram bevisen. Penhauls arbete bör, skriver Coronell, inspirera colombianska journalister o det är viktigt att denna yrkeskår ges internationellt stöd o solidaritet, eftersom "alla sorters avslöjanden i Colombia håller på att kriminaliseras".

Wednesday, November 05, 2008

skål!