Saturday, December 27, 2008

caracas gunmen

holy fuck. kolla det här. inte för att jag litar mkt på miami herald, men är hälften sant är det ju ändå märkvärdigt.

Friday, December 26, 2008

förnuft bland andra

åkte på julafton buss hem genom gröna bergen med filosofiska rummets senaste program om hedenius i lurarna o blev både glad o sur. skönt att programmets fåniga flirt med teologin är över o att det åter blivit meningsfullt o lyssna. pc jersild, lena andersson o jonna bornemark (den senare enda troende) diskuterade arvet efter "sverges mest betydande filosof" o det är nåt stelt över båda sidor. andersson, oftast klok, har fått för sig att postmodernism inte har med förnuft att göra medan bornemark tycks tro att man kan diskutera fenomen utan egenskaper. postmodern radikalisering innebär, vilket jersild fattat, att även den så kallade förnuftstraditionen "hyperkritseras" - dvs man ifrågasätter (med förnuftiga argument) dess utgångspunkter o patriarkala tradition. just det senare gjordes på ett lysande sätt av hans ruin i en denna upplaga av filosofiska rummet. alla "sanningar" är förstås inte lika mkt värda, men ändå är det nåt skumt med denna anderssonska övertro på ett förnuft som liksom skulle ha vuxit fram oberoende av omständigheter o makt. som jag skrev en gång: inget har lärt mig så mycket som då jag första gången tog lsd.

the end of the end

här ett rätt bra jättereportage i new york times inför att kubanska revolutionen fyller 50 1/1 -09.

Wednesday, December 24, 2008

lite hjälp please

i en text jag håller på med har jag skrivit:

"I Venezuela, ett av världens mest sexistiska samhällen, har den nya konstitutionen inte bara fokuserat strukturell könsdiskriminering och sexuella trakasserier utan en ny lag har också stiftats – inspirerad av Norden – om varannan damernas på alla valsedlar."

är osäker på det sista o nu när jag ska dubbelkolla hittar jag inte källan där jag tagit det. nån som snabbt vet om det stämmer? gäller det i så fall bara vissa val, eller alla val? har det varit så de senaste valen? dvs när började det gälla? mkt tacksam för hjälp.

bra presidenter?

fick en fråga från ola i bolivia om jag håller med om denna listning av kontinentens presidenter. gör jag verkligen inte, men hinner inte utveckla nu. kanske efter helgen.

farc & uribe

här ett exemple på hur bisarr politiken är i colombia: farc meddelade häromdagen att man skulle släppa de sista två av de politiker man håller kidnappade. regeringen uribe sa att "toppen, vi ska samarbeta för att göra frigivningen logistiskt möjlig - men inte med några internationella observatörer från andra länder som underlättare eller övervakare, bara röda korset". skälet, enligt uribe, är att förra gången det var frigivningar i görningen ställde chávez o farc till ett oansvarigt "medialt spektakel" kring processen. o det är här bisarriteten kommer in eftersom uribe medvetet missbrukade röda korsets emblem under den spektakulära fritagningen av ingrid betancourt. att farc efter det brottet mot internationellt uppförande skulle lita på en operation där BARA röda korset - som alltså visat sig inte alltid vara röda korset, ibland är det numera colombiansk militär - är föga troligt. att skylla de kidnappades situatioin på nån annan än farc är löjligt, men med uribes stolta stelhet är chansen mkt stor att de misshandlade missar även denna chans till ett slut på helvetet. grattis.

mer, mer, mer

svenska medier har verkligen skärpt sig när det gäller latinamerika o nu börjar det även komma grejer som ligger utanför korrarnas produktion. senaste dagarna har p1:s studio ett kört fler av bra saker; först ett rep om brasiliens lyft med lula, sen i dag ett långt inslag om knarkkriget i mexiko (aningen felvinklat enligt min mening, men ändå) o i samma sändning (!) ännu ett skitbra rep av terese larsson från bilindustrin i sao paulo. vackert.

Sunday, December 14, 2008

Uribe, kriget o statistiken

I det inslag i TV8:s Världen i fokus jag tipsade om häromdan berördes det faktum att Farc inte på något sätt kan sägas vara uträknade som militär kraft i Colombia. Regeringen Uribe är något av världsmästare i manipulation av statistik o siffror o har, vilket inslaget visade, lyckats sälja en falsk bild till världen där konflikten snart är löst. I dag publicerar BBC en artikel på samma tema, dvs Uribe, Farc och sifforna som inte går ihop.

Friday, December 12, 2008

Kriminalisering o avkriminalisering

DN:s Erik de la Reguera har ju varit väldigt på när det gäller knarkkriget i Mexiko, men ännu inte nått fram till avkriminaliseringsdiskussionen. Här en lång text på opendemocracy.net om saken.

Thursday, December 11, 2008

farc i tv8

i morn tors går ett rep jag gjort om farc/avhoppare i tv8:s utrikesmagasin "världen i fokus". titta gärna.

Tuesday, December 09, 2008

sweden på democracy now!

vet inte om alla hemma vet att radioshowen democracy now! kör tre långa sändningar om sverige. o mkt vapen blir det.

Friday, December 05, 2008

fuentes och los amigos

här en krönika som i dag går i radions obs.

Wednesday, December 03, 2008

cartagena

ser att tidningen res nu kommit ut med mitt reportage om cartagena. ligger dock inte på webben, men tidningen går förstås att köpa för den som är i sverige.

maffian i havanna

här min recension i dn av tj english bok om kuba före 1959.