Wednesday, December 24, 2008

lite hjälp please

i en text jag håller på med har jag skrivit:

"I Venezuela, ett av världens mest sexistiska samhällen, har den nya konstitutionen inte bara fokuserat strukturell könsdiskriminering och sexuella trakasserier utan en ny lag har också stiftats – inspirerad av Norden – om varannan damernas på alla valsedlar."

är osäker på det sista o nu när jag ska dubbelkolla hittar jag inte källan där jag tagit det. nån som snabbt vet om det stämmer? gäller det i så fall bara vissa val, eller alla val? har det varit så de senaste valen? dvs när började det gälla? mkt tacksam för hjälp.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kanske hittar du svaret på någon av dessa länkar:

www.venezuelanalysis.com/analysis/4041

www.cne.gov.ve

6:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej!

Det är inte lag, i alla fall inte i Sverige. Det var vid ett riksdagsval i början på 90-talet som andelen kvinnor i riksdagen gick ned och de bildade då en tvärpolitisk grupp (stödstrumporna) som "hotade" att föreslå kvotering om inte partierna skärpte sig, så partierna införde en frivillig regel om varannan damernas. Men det är alltså inte lag utan partiernas egna interna regler.

Jag tror att hemsidan du letar efter är den här:
http://www.quotaproject.org/

Kan också vara någon av de här:
http://www.ipu.org/iss-e/women.htm
http://www.idea.int/gender/

God jul på er!
Jag är förresten hemma i Sverige till den 11 januari, är det något ni önskar härifrån är det bara att säga till.

11:21 AM  
Blogger magnus linton said...

hej a o a. stort tack. annika ta gärna med senaste numret av arena så får du stålar av mig när vi ses. sommarn kom på julafton. lovely.

6:26 AM  

Post a Comment

<< Home