Tuesday, October 24, 2006

knarkets faktum

som alla som igår såg svt:s faktums granskning av sveriges narkotikapolitik hajar är den under snabbt döende. det är alldeles för sent o snart måste diskussionen komma om vem som bär ansvar för att så många dött i onödan. jag skrev 2002 en essä om idéhistorien bakom kampen för "ett narkotikafritt samhälle" o om varför ingen bryr sig om de lik som blir dess konsekvenser. det sköna med faktums program är att det en gång för alla begraver det falska o evigt upprepade påståendet från doktrinära politiker o opinionsbildare om att vi som är engagerade i kampen för en bättre politik (läs: utbyggda sprutbytes-, subutex- o metadonprogram) egentligen bara vill ha en legalisering av alla narkotika. har aldrig handlat om det, absolut inte, men det har handlat om att erbjuda så många som möjligt den hjälp som faktiskt finns att ta sig ur sina helveten i stället för att dö. det är en ambition alla borde kunna ställa upp på. hur fan kan så många vara emot det?

3 Comments:

Anonymous Blackout said...

Herregud, är det här du håller till, googlade ditt namn...visste inte ens att du var där...nu är det sent och jag ska i säng men i morgon tänker jag lusläsa denna blogg. Äger båda dina böcker och har läst dem två gånger. Du skriver och analyserar mycket bra.

11:01 PM  
Blogger magnus linton said...

kul du tycker blackout. än inte så mkt o läsa här dock. just börjat. men det blir mer.

12:21 AM  
Blogger besthostel.se said...

Hej Magnus,
Också jag Googlade på ditt namn efter att ha snubblat över din fantaastiska analys av Sveriges helt galna narkotikapolitik. Jag tillhör den generation av gamla blomsterbarn som på många sätt drabbades av hysterin och tvingats se på hur massor av fina människor mördats. Inte bara genom att de i senare i livet när de blivit beroende av tunga droger förvägrats "harm reduction" utan det stora mörkertalet är när man helt galet kastat in cannabis rökare bland bland mördare o andra kriminella.
Jag förmedlade i min ungdom 1 kg cannabis till en kompis en affär som jag gjorde som en väntjänst utan förtjänst. Jag var också aktiv i N.O.R.M.L. och dess internationella gren ICAR och när jag blev häktad för detta "brott" så fortsatte jag min kampanj för upplysning och rättvisa inne på häktet. Allehanda psykologer och till sist Nils Bejerot försökte omprogrammer mig men eftersom jag var långt mycket mer påläst än de alla tillsammans gick de självklart bet. Bejerot blev till sist helt galen och hotade mig med sinnessjukhus om jag inte höll käft. Han visade med stor tydlighet att han hade makten att sätta en fullt frisk människa på hispan.
Själv såg jag mig som en politisk fånge med mycket hög moral som vare sig stulit eller någonsin gjort en fluga förnär. Det slutade efter en farsartad rättegång med att jag blev dömd för grovt narkotika brott till 2 år och som hämnd fixade Bejerot att jag hamnade på en sluten avdelning på Österåker tillsammans med mördare och grova rånare. Efter att ha suttit där som ett lamm bland vargar i dryga 3 månader opponerade sig personalen och den dåvarande fängelse direktören och såg till att jag hamnade på en halvsluten avdelning på Gotland istället. Men det gick för mig som för så oerhört många andra att jag kom i kontakt med riktig narkotika i fängelset. Det gör oerhört ont i själen att vara oskyldigt dömd och knark ger själslig lindring i en ohållbar situation. Många år av mitt liv gick till spillo i ett knarkrus och det var oerhört nära att även jag strök med. Det som räddade mig var att jag aldrig injecerade och vägrade pröva heroin som så många andra gjorde. När så kärleken slog till i mitt liv med barn som följd kunde jag på egen kraft bestämma mig för att nu är det nog. Jag skaffade mig en karriär och blev sedemera mycket framgångsrik till skillnad mot alla mina olycksbröder som jag anser blev mer eller mindre mördade av Bejerot o hans hejdukar.
En intressant undersökning att göra vore det hur många kloka brukare av cannabis som blev fängslade och som en direkt följd av straffet även blev missbrukare av tunga droger.
Tyvärr så har ju de flesta nu strukit med på grund av att vansinnet fortsatt så länge så undersökningern lär aldrig bli gjord men jag kan gissa att man på detta sätt skapat tusentals och åter tusentals tunga missbrukare genom åren som har fått gå igenom ett otroligt lidande.
Med vänliga hälsningar från en djupt imponerad Lasse i Nacka

11:48 AM  

Post a Comment

<< Home