Saturday, December 01, 2007

Chavez spelar högt

här texten i dagens dn. sorry att det dröjde men bogotá är sex timmar efter sverige. o här en annan kort men vettig analys.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Men om du nu vill ha mer "nyanserad" diskussion om Venezuela, kan du inte börja med att själv inte slänga ur dig en massa oseriösa propagandaargument?
T ex stämmer det ju inte att det har blivit svårare att få abort i Venezuela, snarare lättare med nya grundlagen (abort är inte förbjuden och kan inte bestraffas, men heller inte tillåten och kan därför inte utföras legalt). Det är ju visserligen jättedåligt att de inte har fri abort, men situationen är ju inte sämre än innan Chavez. Det är som att det är så viktigt att påpeka hur osympatisk Chavez är att du mest hittar på saker.
Det blir ju inte trovärdigare för att det görs bakom nån slags "objektiv" mask.
Jag tycker absolut att man kan kritisera Chavez för många saker (framförallt att han inte gör allt som han lovar/borde). Men det här med diktatur och liknande är ju bara trams.
Det är som att man bara tagit det gamla högerpropagandamaterialet mot Allende i Chile och återanvänt.

11:42 AM  
Blogger magnus linton said...

idén att kvinnor får det bättre när moderskapet sätts på kulturell piedestal o "skyddas" i lagstiftning är klassisk socialkonservatism som i latinamerika företräds av höger o kristna marxister o i sverige av krist- o sverigedemokraterna. gregory wilpert, som alltså tar chávez i försvar på varje punkt, skriver så här om den nya konstitutionen (alltså den chávez skrev 1999): "Motherhood, for example, is protected from the point of conception on, meaning prenatal care is guaranteed although thereby making abortion somewhat more difficult." andra "oseriösa propagandaargument"? vore intressant o höra alla er som tycker att "man absolut kan kritisera Chávez" nån gång göra det, förutom slappa skrik om att han inte gör "allt han borde". finns det inget i den han faktiskt gjort som är problematiskt? kastade för nåt halvår sen ut ett par frågor här på bloggen men fick få svar. hajar att ni resonerar som att i den högerstorm mot chávez som pågår måste ni koncentrera er på försvar, men för er egen självrespekts skull måste ni väl ändå tänka nåt kritiskt om det som kanske röstas igenom i dag? socialism i grundlagen? utökade mandatpreioder till sju år? för alla neoleninister fattar jag att sånt inte är ett problem, men ni andra?

9:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

Men åter till ämnet nu: du fick det att låta som att det var Chavez som förbjöd aborter. Aborter var ju givetvis förbjudna även före revolutionen.
Nu är de lite mindre förbjudna, vilket förstås inte är tillräckligt, fri abort borde införas.
Men annars tycker jag att en av de bästa sakerna med Chavez-regeringen är just att den vågat utmana den katolska kyrkan/dubbelmoralen. Sen är det väl saksamma om man gör det utifrån kristna argument eller inte. Jag är ateist men trots detta (eller just därför) så föredrar jag ju en kristen president som vågar gå emot kyrkans ledning och t ex står upp för hbt-personer, än en sekulariserad presdident som inte vågar utmana kyrkan.

10:38 PM  
Blogger magnus linton said...

min avsikt var inte o få det o låta som om chavez hade förbjudit aborter utifrån ett läge där de var legalt. skrev - precis som wilpert - "har försvårats" o hoppas inte det generellt har tolkats som du gjorde. är förstås kanon att chávez utmanar kyrkan på andra sätt, men det är ju extremt pinsamt att ett land o en "revolution" som själv gör stora anspråk på att leda socialismen in i det nya århundradet inte ens har legal abort. säger en del om nivån liksom. eller om socialismen.

11:45 PM  
Blogger Erik Svensson said...

Väntar spänt på din kommentar till folkomröstningsresultatet! Själv tycker jag att Hugo Chávez har agerat som en storartad och sann demokrat, som accepterade sin förlust, och det torde visa att demokratin inte är så hotad i Venezuela som har påståtts från höger.

Jag är mer osäker på vad som hade hänt om "Ja"-sidan hade vunnit en seger med samma knappa marginal som "Nej" nu gjorde. Jag tvivlar på att oppositionen hade agerat med samma demokratiska mognad och hade accepterat en förlust på samma sätt som Chávez nu gjorde.

9:30 AM  
Blogger magnus linton said...

min kommentar kommer i morn på www.dagensarena.se. mkt bra detta - för chávez. nu blir venezuela riktigt riktigt spännande o visst har chávez agerat storartat o över en natt vunnit enormt i trovärdighet.

2:07 PM  

Post a Comment

<< Home