Tuesday, November 06, 2007

big demo i venezuela

vet inte vad som stått i svensk press om hugo chavez kampanjande inför folkomröstningen 2 december då hans förslag till ändring av grundlagen (så han kan väljas om o om igen till sin död) ska röstat för eller emot, men här ett bra inslag (klicka uppe till höger) som nyss gick i bbc.

4 Comments:

Blogger August Torngren Wartin said...

Läst ngt i DN om att Chavez konstitution också kommer tillåta regeringen att fängsla folk utan rättegång. Lät mkt obehagligt. Minns inte exakt vad det stod dock.

1:57 PM  
Anonymous Sebastian D said...

Var på det sista föredraget om LA på ABF i måndags. ”Vart är LA på väg?” var temat. Hade sett fram emot lite schysst debatt och info om ämnet då kontinenten onekligen genomgår en intressant fas just nu. Extra intressant för mig då jag just är tillbaka efter 6 månader i Argentina. Chavez-debatten har ju dykt upp här på din blogg några gånger. Och tycker du försökt styra diskussionen bort från det otroliga fokus som han fått här i Sverige. Förmodligen för att du själv bor i LA. För innan jag åkte ner till Argentina kunde man av debatten här hemma, både i mainstream-liberal och tokvänstermedia, tro att latinamerikanerna kokade av förväntan på vad Chavez skulle kunna göra för dem. Väl där nere träffade jag väldigt få anhängare av honom, och debatten om Venezuelas framtid var inte särskilt tongivande när det gällde kontinenten i stort. Förmodligen just för att det händer så otroligt mycket mer i de andra – egentligen större och viktigare – länderna. Hade hoppats att NÅGOT av det skulle dyka upp på ABF i måndags. Men såklart inte. Mycket besviken. En nationalekonom redogjorde för oron att Chavez kan polarisera kontinentens befolkning och öka högerns chanser att slå tillbaka på demokratins bekostnad, och Flammans redaktör kontrade med att hylla Chavez olje-kommunism. Mycket onyanserat, och ”debatten” som följde var lika torr. Varför vill den svenska ”vänstern” så himla gärna prata ny-statssocialism? Är det den gamla tröttsamma latino-revolutionsromantismen? Nämnas bör att det bara var män som yttrade sig i salen (minst 40% kvinnor där!). Man pratade som vanligt i cirklar: Chavesrevolution NU eller Lulareformism på längre sikt för att höja kontinentens fattigaste ur sitt armod. Inte ett ord om kvinnor eller miljön. Trots att de första är både mest utsatta och utgör kontinentens största framtidshopp, och den sistnämnde är den stora förloraren både i Chavez oljeprojekt och Lulas sojaskövling av Amazonas. Dessa två frågor, jämställdhet och miljön är ju den europeiska vänsterns främsta frågor, men så fort Latinamerika kommer på tal blir alla Che-knasiga och vill se starka manliga ledare och ”modernisering” till varje pris. Snälla Mange, förse oss med lite på-plats info om vart LA verkligen är på väg?

1:51 PM  
Blogger magnus linton said...

che är den största drogen i latinamerika. sorgligt, men så är det. håller inte med om att chávez är marginell i debatten här, kanske i argentina men här i colombia är han nu - o det är toppen tycker jag - hur viktigt som helst eftersom han tagit initiativ till fredsförhandlingar om ett humanitärt utbyte av fångar (de som gerillan har o de som staten har). kan bli en efterlängtad öppning i en helt vidrig konflikt. annars håller jag med om att det är lögn i helvete o få la-vänster o svenska klistermärkesrevolutionärar att se andra perspektiv än den store mannen i uniform som med ett trollspö (eller maskingevär) i ett slag ska utrota all fattigdom. allt det där har med gud o göra. folk här tror ju för fan på gud, o det gör säkert de svenska revolutionärerna också om de tänker efter. tragiskt. frågan "vad händer egentligen i latinamerika?" blir allt större o viktigare men samtidigt allt svårare o svara på. men fortsätt o läsa denna blogg så ska jag under det närmsta året försöka hjälpa till med åtminstone ett halvt svar.

7:48 PM  
Blogger sestrajcic said...

Härligt med alla epitet man får på den här bloggen! Klistermärkesrevolutionär var dock en ny. Den gillar jag! Jag är klistermärkesrevolutionär som har klistrat klistermärken i snart 15 år! Love it.

7:37 PM  

Post a Comment

<< Home