Friday, October 27, 2006

nu ska kvinnor dö

men fy fan vad lessen man blir av detta. skrev nedanstående kommentar om helvetet i gårdagens expressen. att vinna val i latinamerika är tydligen inte möjligt med mindre än att man aktivt börjar döda kvinnor, särskilt våldtagna. bara att hålla med Xiomara Luna: "They are forcing women and girls to die. They are not pro-life, they are pro-death". häng gud - kvickt.


Ortega vänder kappan

Buenos Aires. Ett av världens sorgligaste länder – Nicaragua – går till val 5 november men redan denna vecka lär landets kvinnor få betala dyrt för att gamle sandinisten Daniel Ortega åter fått vittring på makten.

Storyn är bisarr men tragisk och gäller landets abortlag. Medan andra latinamerikanska länder börjat tolka kvinnors krav på reproduktiv hälsa som en mänsklig rättighet går klockan plötsligt bakåt i landet som en gång var Olof Palmes kelgris. Och det snabbt. Fram till nu har abort varit förbjudet under alla omständigheter utom när kvinnans liv står på spel – en redan stenhård lagstiftning – men lagom till valspurten har kyrkan sjösatt en bred kampanj till stöd för en proposition om att göra förbudet absolut. Går lagen igenom kommer en våldtagen 13-åring (landet hade just ett sånt fall) förvägras abort – även om läkare intygar att graviditeten kommer döda henne.

Nicaraguas starkaste kraft mot en reaktionär vändning i ärendet har varit sandinisterna och därför gick ett skalv genom Amerika när Ortega – revolutionsledaren från 1979 och nu etta i opinionsmätningarna – häromdagen sa att han var för ett totalförbud och helt ställer upp på prästernas logik. Allt pekar nu på att lagen går igenom sen alla partier – inklusive Ortegas – börjat slåss så vilt om kyrkans gunst och från ett sekulärt perspektiv tycks just nu få röster nyktra. Väldigt få. En är dock liberala parlamentsledamoten Noel Pereira Majano, svuren motståndare till lagskärpningen och mycket kritisk till att reformera en så känslig sak mitt i alla populistiska valvindar. Det samhälle som nu är på väg att ta detta avgörande steg är, sa han nyss till pressen, ”loco”.
Sant. Och läskigt.

Magnus Linton

0 Comments:

Post a Comment

<< Home