Thursday, December 06, 2007

Bolivia brinner

Det senaste för att lösa den allt våldsammare krisen i Bolivia är president Evo Morales förslag om att ställa sitt styre inför en folkomröstning. Sorgligt, men kanske nödvändigt. Här en artikel om högermediernas roll i den turbulenta utveckling som gått svenska mainstreammedier förbi o det är onekligen stora saker på gång. En vän majlade häromdan ett uppgivet meddelande om att "här är allt på väg att gå åt helvete".

När Morales blev vald var det - så vitt jag kunde bedöma men jag fick få medhåll då - en total miss att dra igång hela denna konstitutionsomskrivningsprocess. Visst är Bolivia en informell apartheidstat o visst är det viktigt att de ursprungsfolk som aldrig deltagit i att formulera grundlagen i den stat de är i majoritet en gång för alla får göra det. Absolut. Men för den som för två år sen tittade på Bolivias alla problem, inklusive grundlagen, var det väldigt svårt o hävda att just den var det akuta problemet. Sanningen är att det liksom i Colombia o många andra latinamerikanska länder inte är nåt större fel på författningen o att det sista landet behöver är mer kravaller, protester och osäkerhet.

Den allt mer desperata jordägarhögern - jag har själv träffat den i Santa Cruz o kan intyga dess fascistiska drag - är förstås den stora boven i detta drama, men det är ett faktum att Morales agerade korkat maktfullkomligt i processens början (angående vilken sorts majoriter som skulle gälla i församlingen) o därmed ställde dörren på vid gavel för de massiva protester han nu har att hantera. Inte bra. Hade han låtit bli att lägga fokus på grundlagsskriverierna - chansen att den nya konstitutionen blir bättre för de fattiga än den gamla är marginell - hade hans regering kunnat koncentrera sig på att via de stora förstatligade gastillgångarna (bra gjort) snabbt försöka generera mat, sjukvård, utbildning o arbetstillfällen till den nödställda befolkningen. O sen, om några år, ta tag i grundlagen - om det nu är var nödvändigt.

Nu har han i stället hamnat i ett läge där den destruktiva högern har goda utsikter att vinna med den taktik de alltid använder; skapa så mkt oro som möjligt så tröttnar snart även de fattiga på att inget vettigt blir gjort i konkret väg o röstar förr eller senare för en politik som helt koncentrerar sig på att skapa lugn i stället för förändring. Är sorgligt o se Bolivia ha kravaller om en så löjlig sak som var huvudstaden ska ligga. Snacka om pseudofråga. Att rensa luften med en folkomröstning om Morales är kanske det enda raka just nu, men det innebär också att landet bara fortsätter ännu ett halvår i en lätt våldsam protestkarusell om formaliteter när det materiella läget är akut o en regering borde syssla med annat.

10 Comments:

Blogger Pal said...

Fantastiskt bra kommentar i DN om Venezuela och medierna/bloggarna.

3:04 AM  
Blogger magnus linton said...

skoj du tyckte. är en evig story detta med o fylla det långt borta med fanstasier.

3:12 AM  
Anonymous Ia said...

Läser din blogg o analyser o uppskattar den verkligen i den nyhetstorka som råder i våra medier om Latinamerika.
Får jag ställa en udda fråga?
Har du någon rekommendation på bok (på spanska) om FARC? Eller AUC? Eller situationen generellt?
Tack!

11:54 AM  
Blogger magnus linton said...

hej ia. finns tyvärr inte så mkt nytt bra om farc eller auc specifikt, men massor av suveräna böcker om situationen generellt (o i dem är ju båda dessa fenomen centrala o behandlade). vad gäller farc bör du söka efter alfredo molanos o arturo alapes böcker i ämnet. lysande. en annan bra bok är "biografía no utorizada de alvaro uribe velez". är från 2002 men en sorts klassiker o ger bra bilder av både farc o auc (uribes pappa mördades av farc o han är en av de största jordägarna i landet). well, lycka till.

3:25 PM  
Anonymous august said...

Här är en intressant pdf med bra fakta kring den ekonomiska utveklingen i Venezuela sedan Chavez tog makten.

http://www.cepr.net/documents/publications/venezuela_2007_07.pdf

Ett roligt exempel från pdf:en är att den privata sektorns andel av BNP har ÖKAT under Chavez styre. Det är i den privata sektorn tillväxten har varit störst.

Också mkt bra fakra om fattigdom, inflation osv.

4:31 PM  
Anonymous august said...

hmmm, lämken verkar blivit fel.

här är den igen:

http://www.cepr.net/documents/publications/venezuela_2007_07.pdf

9:41 PM  
Anonymous joakim sveland said...

Tjaba,

Bara kort. Om jag inte minns fel (risken finns, länge sen jag bodde i Bolivia), så va väl en av anledningarna till att Carlo Mesa avgick och as well ett vallöfte - och valstrategi som mobiliserade högplatåns massor - från herr Evo att implementera en ny konstitution. Korkat eller ej, så va det ofrånkomligt. Eller?

2:08 AM  
Blogger magnus linton said...

hej j. stämmer att evo rätt tidigt byggde in sig ett läge där konstitutionsreformeringen var ett löfte o i den meningen var detta nog "ofrånkomligt", men jag tror han hade kunnat vänta något par år utan att det hade setts som totalt brott mot det han gick till val på. när jag följde processen träffade jag väldigt många "radikaler" som redan då sa att processen bara kommer kosta en massa pengar o inte leda till nån större skillnad.

4:44 PM  
Anonymous joakim sveland said...

visst, men jag tror samtidigt att det är ett för enkelt svar på problemet. indianrörelsen i all ära, men när jag stått bland demonstranter i el altos myller, på iskalla småvägar där en lastbil passerar per dag eller på cochabambas gator är nyansen många gånger inte direkt närvarande - principen råder framför det rationellt bästa. så även i denna fråga.
det är beundransvärt, förståligt, men jobbigt när la igualdad inte kommer över en kafferast.
och just därför kan evo inte vänta ett par år gällande en fråga som bland många ses som ett första steg för att skapa ett bolivia för de förtryckta.
som jag ser det är den enda möjligheten att så mjukt som möjligt genomdriva en redan från början rutten process (vem hade trott att santa cruz och tarija skulle jubla?) och försöka tona ner indigenismon. tyvärr.
ja, vi får se hur hans fackliga erfarenhet kontrasteras med politikens diplomati.

8:39 PM  
Blogger magnus linton said...

visst, bara att hålla tummarna. problemet med mas, som en boliviansk vän sa till mig för nåt år sen, är att rörelsen BÅDE vill vara en oppositionell folkrörelse o maktbärande parti. inte så lätt.

3:01 AM  

Post a Comment

<< Home