Sunday, May 25, 2008

hugo, alvaro & interpol

tio dar har gått sen interpol släppte nyheten att dokumenten i raul reyes dator inte blivit manipulerade av colombianska myndigheter o det börjar bli dags för ett par slutsatser. dagens nyheter körde en blåögd krönika (21/5, ligger tyvärr ej på dn.se) där kritiska frågor frånvarar eftersom budskapet om chávez stöd till farc harmonierar med kolumnistens önskningar. eller som Time, bättre påläst o därför förmögen att se hur lättlurad media nu trumpetar washingtons reaktionärer: "The fact that the FARC is listed by Washington as a terrorist organization means the laptop data provide cause for the U.S. to add Chavez's government to its list of international sponsors of terrorism, as many conservatives on Capitol Hill are now demanding." inte svårt att se mönstret från irak-krigets förspel o "bevisen" om husseins massförstörelsevapen. i dag är det, som bekant, svårt att ta bush o alla medier, många svenska, som stödde honom på allvar. ens om man försöker.

vad interpol visat är att laptopen inte manipulerats efter 1 mars, då colombias internationellt fördömda attack på ecuadorianskt territorium genomfördes - varken mer eller mindre. är alltså fortfarande mkt möjligt att datorn var ett plantat som redan från börjat ingick i den av usa uppbackade o i alla meningar högteknologiskt fulländade operationen. vad interpol sagt om dokumenten är bara de inte funnit bevis för att de ändrats efter bombningen, men ingenting om dess eventuella äkthet. dn:s rubrik "Cyniskt dubbelspel demaskerar Chávez" var bara en av miljoner slappa slutsatser som snabbt spreds över världen, Fox News skrev “Interpol: Chavez Supports Terrorists" o spanska El Pais lät sin högerextrema kolumnist Maite Rico (för vidare avklädning se Fransisco Goldmans nya bok "The Art of Political Murder" där Mario Vargas Llosas europeiska mediedrängar hängs ut) slog fast att "Chávez finansierar Farc", medan mer seriösa Reuters höll sig till fakta: Interpol “could not verify the computer contents.”

själv har jag läst en del av dokumenten o tror i stort sett på interpols o den colombianska regeringens version, dvs att dokumenten som presenterats är skrivna av farc respektive representanterna för venezuelas o ecuadors regeringar. men det är mer tro än vetande, byggd på att jag har svårt att se hur nån skulle kunna tro att den konspiration chavez antyder skulle kunna hålla tätt plus det faktum att chavez hittills presenterat ett mkt magert försvar (i stort sett bara skrikit att interpol är en maffiaorganisation o att uribe är imperiets redskap) mot anklagelserna o nu dessutom inlett ett misstänkt fjäsk för uribe. vad som däremot är galet - o det är det som gör medierapporteringen så pinsam - är de slutsatser som dras av vad som faktiskt står i dokumenten. det mesta av det som vita huset o colombianska regeringen nu gör stor affär av är formulerat av farc, o av det som skrivits av ecuador resp venezuela är det väldigt svårt att dra några klara slutsatser - förutom att tonen varit "broderlig". att farc avgudar chávez är det enda - åtminstone av vad jag läst - man utan tvekan kan sluta sig till (samt att alla inblandade parter, inte minst venezuela o frankrike, cyniskt spelar politiskt schack med de kidnappade), o skrapar man lite på ytan till colombianska regeringens geniala propagandamaskineri ser man att en mängd saker - de 300 miljonerna, uranet, etc - är öppna för massor av tolkningar. att farc älskar chávez är ett faktum uribe försökt suga all medial must ur, men det är förstås bara en barnslig guilt by ass-logik som påminner om försöken att smutskasta veganer genom konstaterandet att hitler gillade djur.

hugo chávez har utan tvekan massor att förklara, men min gissning är att - i likhet med vad som hände efter 1 mars - colombia o usa (när fakta i saken avtäcktes fördömde hela världen, utom usa, den colombianska attacken som kränkte ecuadors territorium) åter kommer stå o skämmas när allt det här är utrett. att chávez sympatiserar med farc är ingen nyhet o det gjorde han klart redan med sin tysta minut, en sorts hylling, till raul reyes dagen efter gerillaledarens död, men att han skulle vara korkad nog att skänka dem 300 miljoner dollar är mkt svårt, men inte omöjligt, att föreställa sig. vad som är klart är att den saken inte är bevisad. det som sagts i dialogen mellan farc o venezuela resp ecuador har skett i en förhandlingssituation - i vilken en hövlig ton är närmast självklar - om frigivning av farcs kidnappade, o en fråga som inte ställts är tex hur mycket av det som chávez o correa nu via tusentals lösryckta mail hålls skyldiga för som bara varit skamliga förslag eller rena önskningar från farcs sida utan att någonsin ha blivit besvarade av motparten. här economists story om det hela. o här times. fortsättning följer.

2 Comments:

Anonymous Atw said...

Tack för detta!

11:14 AM  
Blogger Fredrik Malm said...

Tack för att du tog dig tid att ge din syn på saken. Det intressanta är väl att se vad detta leder till på lite längre sikt. Det finns ju en regional aspekt (chavez, evo m.m), en inrikespolitisk colombiansk och inte minst farcs interna bryderier. Om detta är något sorts formativt skede där sakernas ordning kan ändras dramatiskt eller bara vardagens lunk och vanligt spin från huvudstan är inte jag person att bedöma.

Kan återkomma i kommentarsfältet om några år så kan du skriva av dig igen.

En sak är i alla fall säker, om farc fått 300 mill usd av Chavez så bekräftar vänsterpartisternas pengainsamling till farc den gamla devisen att "bistånd innebär att fattiga människor i rika länder skänker pengar till rika människor i fattiga länder".

4:32 PM  

Post a Comment

<< Home