Thursday, November 27, 2008

Sant o falskt o Venezuela

En märklighet har uppstått bland världens medier i fråga om vem som vann valet i Venezuela - Chávez eller oppositionen. Grejen är att rapporteringen är historielös o för den som inte vet nåt om förra valet 2004 ser det lätt ut som en storseger för oppositionen; man gick fram o vann makten i tre nya delstater o Chávez förlorade lika många. Oppositionens seger skulle då - trots att Chávez vann 17 av 22 delstater - bestå i att regeringspartiet jämfört med tidigare läge tappat rejält i förtroende. Det vill säga det ser ut som en trend, en riktning, en glidning - en NYHET. Problemet, vilket många medier förbisett, är att förra valet bojkottades av oppositionen efter anklagelser mot regeringen om valfusk (vilket senare aldrig kunde bevisas o avfärdades av internationella observatörer). Vilket stödet var för alternativ/motståndare till Chávez 2004 visade sig alltså aldrig i något valutslag eftersom i stort sett inga sådana ställde upp. Chávez vann i hela landet (20 av 22 delstater) på walkover. Att han i söndagens val - som alltså inte bojkottades - skulle tappa ett antal stater har alltså länge varit helt självklart, både för regeringen o för den som rapporterar uppriktigt. En annan sak är oppositionens glädje - här har man en poäng - över att man vunnit i "de viktigaste staterna" (i meningen folkrikaste o ekonomiskt starka). Sanningen är alltså att Chávez fortfarande har stöd av en tydlig majoritet av folket, dvs ett läge som länge rått o vars jämförelser med 2004 blir fåniga. Well, där har ni nyanserna - om det var nån som undrade.

4 Comments:

Blogger Schyberg said...

Hej! Tack för en bra blogg. En liten undran bara, valet som oppositionen bojkottade gällde väl nationalförsamlingen, inte lokalval o dyl?

9:16 AM  
Blogger magnus linton said...

här en bakgrund.

2:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej! Jag undrar vilka nyanserade böcker man bör läsa för att få en inblick i, först och främst Venezuela, men också sydamerika och den sydamerikanska vänstern. Jag har din egen bok, Americanos, i hyllan trots risken att den i viss mån, för en läsare i slutet av år 2008, kan tänkas innehålla inaktuell information. Har du läst Kalle Holmqvists senaste bok "den nya världen" (eller vad den nu exakt heter)?

11:45 PM  
Blogger magnus linton said...

hej. här min recension av holmqvists bok. grundläggande problem, analyser, o fakta i americanos gäller fortfarande även om den skrevs innan tex evo morales seger. här en lista på annan litteratur att läsa.

2:07 AM  

Post a Comment

<< Home