Sunday, October 29, 2006

bolivia vinner

så har bolivias president evo morales vunnit ännu en stor seger. den enligt svenska dagens nyheter galna indianen som bums skulle dra sitt folk i fördärvet har nu förhandlat snyggt o fått tio storbolag att skriva på nya avtal för utvinning av olja o gas med skattesatser som är oändligt mkt bättre än de hans nyliberala företrädare lyckades få till. statskassan växer o om morales nu sköter sina kort kan en restaurering av det rasistiska o ekonomiskt sargade landet börja på allvar. så här beskrev jag händelsens bakgrund i en artikel i senaste ordfront (hela texten finns här)

----
När Morales la fram världsnyheten att Bolivias hela gasindustri förstatligats var det en sanning med modifikation; åtgärden gick ut på att inom 180 dagar omförhandla de närvarande storbolagens kontrakt och tills nya avtal skrivits ta ut en skatt på 82 procent på all utvinning. Därtill lovades full kompensation för redan gjorda investeringar om de utländska bolagen skulle finna det nödvändigt att lämna landet.
Agerandet fick skäll från två håll men såg snart ut som ett genidrag. För El Altos revolutionärer var det som kallades ”förstatligandet” bara ett sätt att lugna marknaden; ett klartecken för att allt skulle fortsätta som förr, med lite justerade tariffer. För världens liberala analytiker visade saken att Bolivia verkligen var på väg mot ett Kuba; övertagandet blev ett bevis för att regeringen skulle sätta lojala nickedockor i stället för ingenjörer i ledningen för all gas- och oljeutvinning och därmed inleda århundradets kapitalförstöring.
Men regeringen var – tycks det – nyktrare. Bara veckor efter att nyheten skakade världens börser sa brasilianska Petrobras och spanska Repsol, de bolag med störst intressen i Bolivia, okej till 82 procent i skatt tills vidare eftersom de bedömde kommande vinster så enorma att de även med en hög skattesats kunde räkna med stor avkastning. Även Argentina, som länge köpt boliviansk gas till vrakpriser i enlighet med tidigare regeringars avtal, fick tarifferna rejält höjda och medgav att tidigare priser varit ”orimligt låga”. För den nya regeringen betydde framgångarna många men framför allt tre saker: a) marknaden gav Morales rätt i att Bolivias tidigare IMF-lojala presidenter skrivit usla avtal, några med skattesatser på bara 11 procent, vilket i praktiken betyder att landets folk berövats makalösa rikedomar, b) utländska bolag är välkomna att fortsätta tjäna pengar i Bolivia, och c) Morales popularitet rusade i höjden.
----
när nu segern är ett faktum ska det bli skoj o läsa dn:s analys av den nyhet som bbc kallar "a significant boost for Mr Morales". min gissning är att det inte blir nån. eller att tidningens korre - som investerat så mkt prestige i att det ska gå åt helvete för morales - krumbuktar till en vinkel som ändå får bolivias president att framstå som idiot. den som vill veta nåt om verkligheten får söka andra kanaler. tex bbc.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

du är underbar! Personlig fråga men är du singel?Svårt att tänka mig att du är det.

8:26 PM  
Blogger magnus linton said...

hej a. nej, jag har en våldsamt smart brud som knockar mej varje dag. är väldigt skönt.

9:54 PM  
Anonymous din hemliga beundrarinna said...

det var synd.Men skulle vara konstigt annars.Du är som sagt underbar:)Hon kan skatta sig lycklig,vem hon än är.Hälsa henne det.Flyttar ni tillbaks till sverige snart?

9:55 PM  
Blogger magnus linton said...

äh elina sluta driv med mej nu.

10:21 PM  
Anonymous inte elina said...

det är inte elina,som jag antar är din smarta brud.bara en hemlig B.men hälsa elina att hon ska ta hand om dig.

10:29 PM  
Blogger magnus linton said...

oki B. ska jag. pok.

11:09 PM  

Post a Comment

<< Home