Monday, December 11, 2006

pinochet o castro

pinochet hann före castro i graven, men båda är i princip borta o båda har spelat en enorm roll - från två helt olika håll - för den latinamerikanska vänstern. här en snabb grej jag skrev i expressen i hopp om att politik på kontinenten snart ska kunna lämna det inövade schema från kalla kriget som fortfarande präglar mkt av åsiktsbildningen här. bara att hålla tummarna.

21 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Vad hände med stora bokstäver?

;)

8:51 PM  
Anonymous Anonymous said...

hej! skulle vi kunna klämma in en pratstund nån gång denna veckan skulle det vara toppen! vi kan anytime men helst inte fredag;

9:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Magnus, en grej som jag har grunnat på angående Pinochet: det berättas alltid, lite i förbigående, om hans ursprungliga motvilja att delta i kuppen. En motvilja som sedan är som bortblåst redan nästa dag. Kan du möjligtvis tipsa om någon sida med mer info om det där?

10:53 PM  
Blogger magnus linton said...

aug: ska försöka få till dem o stycke vid längre inlägg, men vid kortare får ni klara er utan.

ell: ring mej på skype 15.00 tis din tid.

jb: ja absolut, liksom att han la grunden för det ekonomiska miraklet chile o räddade landet från kommunismen etc etc. tyvärr har jag inget bra snabbtips på mer detaljer om den där stunden då allt sägs ha vänts i hans huvud (låter rätt mkt som en efterkonstruktion tycker jag) men en bra bakgrund till chiles ekonomiska framgångar finns i joseph stiglitz nya bok making globalization work o den vederlägger alla idéer om att marknadsliberalism skulle ha varit dunderkuren. snarare var det rätt offentliga satsningar som gjorde att chile nu skördar sånt som grannarna (som mer troget följde IMF) inte får del av.

11:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

OK, jag anade att det inte var det lättaste materialet att spåra upp, man får väl hoppas att det öppnas något bankfack med P:s hemliga dagböcker någon dag.
Tack för boktipset. Läste du Shachars dödsruna i DN? Där var han faktiskt inne lite på samma spår.

11:35 PM  
Blogger magnus linton said...

har helt slutat läsa shachar. för galet när man är här o kan stämma av mot verkligheten. tror dock han håller på o skärpa sig nu när det ligger klart hur svårt han bedragit läsarna i fallet venezuela. tillnyktringen gäller säkert också chile. gott så. han är ju inte idiot, även om han allt mer liknar sin tragiske far.

11:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

jb: Jag tror att det mest handlar om att Pinochet hade rätt låg profil, så det var liksom helt otippat att han skulle komma och ta över sen. Han utsågs ju till general av Allende själv så sent som 1973 och sågs väl av många som arbetssam och kompetent, men rätt intetsägande. Inget ledarmaterial. Tänk så fel de fick.

11:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Magnus:

Kan du upplysa en oinvigd: Vem var Nathan Shachers far, och vad gjorde han?

Bara nyfiken.

8:15 PM  
Blogger magnus linton said...

knut ahnlund. han som gick still skogs o satte sej o sura på en stubbe när jelinek fick nobelpriset. feminism o postmodernism, sa han, regerar nu världen o då ville han inte längre vara med. sonen har skrivit många texter i samma genre men inte riktigt vågad sjunga ut som far. kommer väl en dag.

10:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

Making globalization work finns möjligtvis inte på svenska?

10:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jasså, Knut Ahnlund minsann!!!

Ja, det var ju gubbigt så att det förslår...Var det inte Ahnlund som också försökte släta över Franco-regimens brott mot de mänskliga rättigheterna i en historierevisionistisk artikel i "Axess" förresten?

Jag tyckte annars att Horace Engdahl avfärdade sin f. d. medarbetare på ett elegant och spydigt sätt häromåret i samband med gnället om Jelinek från Ahnlund. Kommer inte ihåg den exakta formuleringen, men den var rolig!

4:25 PM  
Blogger magnus linton said...

visst var det ahnlund som reviderade franco. o att det skedde i sonens husorgan axess var väl rätt typiskt.

7:37 PM  
Blogger magnus linton said...

aug: stiglitz bok är helt ny o finns inte på svenska, men kommer säkert om nåt halvår. tror det var leopard som översatte hans förra.

7:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

vida latina: du har antagligen helt rätt. Men jag är fortfarande nyfiken på om det där bedragande skenet var en del av en långsiktig plan eller om han helt enkelt snubblade över möjligheten att bli diktator (lång mening).

Övriga: jag vill abslout inte skapa polemik kring sidospåret jag orsakade, men jag tycker ändå att Shachar kan vara en lysande berättare när han lämnar opinionsbildningen därhän (en till lång mening).

8:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ok, tack för upplysningen!

8:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kan du utveckla lite vad du tycker om "Axess"? Jag blir själv inte klok på tidskriften. Det verkar som om de som skriver där försöker hålla en hög kulturell profil, och samtidigt förneka att de är politiserade åt något håll.

Även mina kollegor inom universitetsvärlden, som inte är några extremhögertyper, lovordar Axess som en "stor" tidskrift, och ser helt oförstående ut när jag gnäller om att den är högervriden. Är det jag som är överkänslig? Eller ligger det en hund begraven där?

9:32 PM  
Blogger magnus linton said...

erik: axess har ofta bra texter o är inte högervriden i nån uttalad mening utan som jag ser bara lite efter i sin ängsliga respekt för klassisk bildning. här trängs människor som är frustrerade över samtidens ytlighet o längtar tillbaka till en tid då Den Bildade Mannen respekterades som en sådan bör (dvs innan blogg, teve, webb, pod, sms, etc gjorde det möjligt för vem som helst att uttrycka o kommunicera med vem som helst utan att det finns nån inövad hierarki som sätter en viss statusstämpel på utsagorna). Per Landin, Ludvig Rasmusson, Knut Ahnlund, Anita Goldman, Kjell Albin Abrahamsson, Nathan Shachar, Nina Björk, etc plus en räcka mer eller mindre begåvade professorer tror jag hör till skribent- o läsekretsen. jag skrev en gång den här texten om män som inte dansar och jag tror han som tackade nej till festen är en rätt typisk axesskribent/läsare.

5:35 AM  
Blogger magnus linton said...

sorry, blev nåt fel i länken där. testa denna i stället.

5:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Har läst din artikel om dans. Jag kan hålla med om att det finns sådana tendenser du beskriver, såväl hos vänster- som högerfolk. Men jag tycker att du driver resonemanget alldeles för långt.

Jag har inga problem med folk som inte dansar. Inte heller med de som gör det. Själv gör jag det ibland, och ibland inte. På vissa fester känner man kanske bara för att snacka, och det ligger inget speciellt politiskt ställningstagande i det.

Vad gäller "värdekonservatismen" som påstås binda samman feminister, vänstern och högern så måste jag säga att jag ställer mig något frågande till denna konspirationsteori. Själv flyttade jag ut från stan (Lund) för tre år sedan. Inte för att jag har något emot staden (där jag f. ö. är uppväxt), utan för att jag, min fru och min dotter är starkt naturintresserade, och helt enkelt ville kunna gå en promenad i de närmaste omgivningarna när vi ville. Kalla det "heteronormativt" eller förakt för "urbanismen" eller kalla det vad f-n du vill. Men själv har svårt att se varför det är så provocerande, för vissa inom den postmodernistiska vänstern.

Och är man bakåtsträvande och värdekonservativ för att man tycker att den cyniska dokusåpan "Big Brother" kanske inte är det bästa som gjorts på TV, och att världen skulle klara sig bra utan densamma? Känns lite som om man måste vara SÅÅÅÅ tolerant för att inte stämplas av Magnus som någon slags konservativ kuf, som vill förtrycka bögar, kvinnor eller andra minoriteter i det urbana paradiset som han ivrigt vill försvara i alla lägen.

Detta faller också in i min kritik mot din (i mitt tycke) rabiata och dogmatiska religionskritik du hela tiden för fram på den här bloggen. Jag är lika mycket ateist som du, men jag ser också hur den lokala kristna församlingen här i byn gör storartade insatser genom insamlingar till AIDS-sjuka, föräldralösa barn i Colombia etc. Kort sagt: dessa kristna lantisar gör betydligt mer nytta för världen än urbaniserade radikaler som Magnus (eller jag).

3:29 PM  
Blogger magnus linton said...

hej igen erik o sorry for sent svar. helt kort: a) du har missuppfattat artikeln, dansen var bara ett exempel bland manga. mitt syfte var att beskriva en skon kansla av att ett visst kanoniserat kunskapsideal haller pa att falla o att det inte langre anses mindre begavat att glo pa big brother an o glo pa sport, o varfor skulle det? du tycker kanske att en tevetimme framfor femmilen ar en mer uppbygglig sysselsattning an en timme framfor bb o det vore i sa fall intressant o hora varfor. sjalv har jag aldrig fattat varfor det skulle vara det. b) jag har inget emot att folk bor pa landet, bara de inser att de ar privilegierade som kan gora det. har i colombia ar det fullstandigt omojligt for en bog eller en tjej som aborterat att vara oppna med sina liv pa landsbygden. samma sak galler i sverige, fast i mindre grad. jag kraver bara att du ska inse storstadens proggressiva kraft. här en text jag nyss skrev i arena om saken. c) jag kan inte gora mkt at att du tycker min religionskritik ar rabiat, men faktum ar att jag inte ens ar ateist. agnostiker ar ett fornuftigare forhallningssatt o det enda jag kraver ar att etik ska fotas rationellt. att snacka djurratt, dodshjalp eller nat annat angelaget med en kristen ar ofta givande - forutsatt att de lamnar tron utanfor diskussionen. ar bara det jag menar; i svara fragor ar det svart att ta troende pa allvar. d) jag tycker du ska lasa axess, tror du kommer gilla den.

2:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

Några klargöranden:

a/jag tycker personligen inte att en timme framför femmilen är mer givande än en timme framför bb, eller något annat TV-program. Rent allmänt tycker jag att folk (inklusive jag själv) tillbringar för mycket tid framför TV:n och för lite tid med att umgås med andra människor. Det är hela min poäng, jag tror att folk skulle må bättre med ett rikare socialt liv, ökat politiskt engagemang, ökad föreningsaktivitet etc. istället för att bara konsumera TV i sin ensamhet eller med familjen. Det har inte mycket med moral att göra, jag tycker inte att det är omoraliskt att sitta och glo på TV, bara tragiskt eftersom världen utanför är såpass mycket mer intressant.

b/"Storstadens progressiva kraft"? Ja, kanske är det så; du kanske tänker på Söder i Stockholm eller Möllevången i Malmö? Onekligen kulturella och progressiva centra. Dock kan man lika gärna nämna Lidingö och Östermalm som kontraexempel. Eller min uppväxtstad Lund, en gång ett stolt vänsterfäste. Men vad händer idag? Huspriserna stiger, och vanliga människor har inte råd att bo kvar i Lund längre. Istället sker en inflyttning av rika och bättre bemedlade, och centrum fylls av högavlönade inflyttade från Stockholm där de enda studenterna är de som har föräldrar som har råd att betala deras dyra bostadsrätter. Progressivt?

c/Privilegium att bo utanför staden? Ja, jag vet inte om det är så, när jag ser dussintals vanliga medelklassfamiljer där föräldrarna är lärare, forskare, poliser flytta ut från Lund för att de helt enkelt inte har råd att bo kvar. Den berömda "Professorstaden" i Lund är numera endast bebodd av direktörer, professorerna har inte råd att bo kvar där längre.

d/Fördomar PÅ landsbygen och fördomar OM landsbygden: visst är det svårare att vara bög i mindre städer, även i Sverige. Och visst finns det mer av "Sjöboanda" på mindre orter i Skåne. Men ibland tycker jag nog att du är lite fördomsfull mot folk som bor på mindre orter och bortser från den positiva kraft som trots allt finns. Kanske är du alltför färgad av ett Stockholmsperspektiv? På bageriet i byn där jag bor säljer de bröllopsdekorationer med såväl lesbiska par som bögar. Sådant blir jag glad av att se, och det fick mig att ifrågasätta mina fördomar om inskränkta lantisar (som en viss moderat riksdagskandidat en gång föraktfullt yttrade sig om).

10:58 PM  

Post a Comment

<< Home