Wednesday, May 02, 2007

Första maj, Bogota

har just kommit hem efter en tårgasattack från colombiansk polis för att skingra pojkadrenalinet i svarta blocket - jodå, huvade medelklassboyz finns här också numera - på en i övrigt mkt intressant första maj i bogota. landets fackliga centralorganisationer hade samlats på plaza bolivar o carlos gaviria o gustavo petro, den växande demokratiska vänsterns frontfigurer, höll tillsammans med piedad cordoba, liberala partiets radikalaste feminist, ett entimmeslångt peptalk för en ny regering. president uribe kallas nu rutinmässigt fascist av den colombianska vänstern efter allt som visat sig i den parapolitiska skandalen (se tidigare inlägg) o petro menade att "de som regerar det här landet är massmördare. flera av de värsta morden har konspirerats fram på vår presidents egna gårdar. den politiska våldsstrukturen i colombia lever av ett särskilt bränsle, en otäck mix av blod o kokain. o det finns en man som är ansvarig för att vi har det så här: alvaro uribe velez". det var extremt hårda ord o innan stenkastarna (ska sägas att colombiansk polis har en historia an infiltration o jag har svårt o avgöra nivån av det i detta fall) dödade mötet hann gaviria o cordoba prata om varför, enligt dem, ett frihandelsavtal med usa (förhandlas om just nu) skulle vara förödande för colombianska arbetare, ursprungsfolk o miljö samt kräva ett slut på straffriheten för morden på fackliga aktivister. bara under 2007 har nio fackligt förtroendevalda mördats. siffran för 2006 var 72, o räknar man de senaste 20 åren ligger totalsiffran, enligt tidningen el espectador, på makalösa 2515. av dessa har 2335 tillhört landsorganisationen CUT. o det värsta av allt: 99,46 procent av dessa mord är olösta.

4 Comments:

Anonymous Vida Latina said...

Mmm... läste i El Tiempo ocksa om kravaller osv (med de nypor salt som man alltid far ta sadana artiklar med) men a vad jag anda hade velat vara där.

Här i Buenos Aires var det bara "oficialista"-demos och folk som gick runt och gratulerade varandra. "Feliz día del trabajador"....

5:07 AM  
Blogger magnus linton said...

ja vida det var bättre tryck här. politiskt börjar det bli riktigt hett i colombia nu o det var utan tvekan en ny upplevelse o se o höra en hel arbetarrörelse - var den största första maj-demon på årtionden - stå o skrika "viva el liberalismo de izquierda!". intressant.

7:26 AM  
Blogger Christian said...

Du nämner frihandelsavtalet i en passus. Vad tror du själv om detta, bra eller dåligt för Colombia?

8:57 AM  
Blogger magnus linton said...

chris: på kort sikt tror jag det är förödande för colombia, men på väldigt väldigt lång sikt kanske bra. mkt svårt o säga. men i det här landets fall spelar det rent ekonomiska mindre roll för jag delar den uppfattning som många av demokraterna i usa:s kongress har (uribe är just nu i washington för att lobba för tlc, o hittills har han gjort fiasko); colombia uppfyller inte de krav på mänskliga rättigheter som bör krävas för att skriva ett sånt här avtal. inte bara det att fackliga förtroendevalda mördas på löpande band under en nästan hundraprocentig straffrihet, utan också för att landet har en arbetsrätt på kuba-nivå; regeringen har rätt att fritt olagligförklara strejker.

1:20 AM  

Post a Comment

<< Home