Sunday, April 22, 2007

smittade pengar

veckan slutade lika illa som den borjade for colombias hogerpresident alvaro uribe. vet inte om svensk press intresserar sej for den intressanta dynamiken i den sa kallade parapolitiska skandalen i latinamerikas blodigaste land, men det borde den. i tisdags levererade gustavo petro, tung rost i colombias nya demokratiska vansterinitiativ polo democratico, en rad besvarande bevis som, enligt petro, knyter uribe mkt konkret till det politiska massmordandet som pagatt i colombia sen 1980-talet: a) i familjen uribes gods (presidenten hor till en klan med stora jordegendomar) har inte bara paramilitarer hallit flera moten, en gard (la carolina) har ocksa anvants som plats for mord pa gerillamedlemmar, b) dokument finns som visar att uribe - nar han var guvernor i delsaten antioquia - for egen hand sjosatte tva paramilitara grupper o c) en bild har nu publicerats dar uribes bror santiago roar sig med fabio ochoa, en av colombias mest okanda kokainmaffiosos. presidenten sjalv bemotte kritiken kaxigt o sa att den kom fran en "guerillero" - petro ar i dag senator men var en av grundarna av den sen lange nerlagda gerillarorelsen m19 - o att den darfor inte fortjande svar, men pa torsdagen stod den hallningen honom dyrt; usa:s fd vicepresident al core meddelade plotsligt att han stallde in ett planerat evenemang med uribe - gore ville inte dela scen med en sa svart anklagad o politiskt smutsig man. sant biter, o pa fredagen var den stora diskussionen i colombiansk media att regeringspartiets nara band till landets djupa paramilitara strukturer - flera av presidentens narmaste man ar redan fangslade - nu haller pa att forstora colombias anseende utat sa grovt att ekonomin kan drabbas. det ar en ny dimension i denna politiska smitthard som kan gora att landets riktiga maktcentra - storbolagen - insjuknar. da kan vad som helst handa.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Off-topic, men du brukar uttrycka intresse för global demokrati. Helt plötsligt möts man vad som verkar vara ett rätt seriöst försök att förändra FN i den riktningen (eller har jag bara befunnit mig under en sten och inte upptäckt detta förren nu):

http://news.independent.co.uk/world/politics/article2474470.ece

/Mattias

6:46 AM  
Anonymous klas lundström said...

jag var själv nere i bryssel för mr-konferensen gällande colombia. nyheten togs upp på konferensen, jag själv har skrivit om det på ants|nyheter's sida o skriver om det i ett reportage jag hoppas arbetaren tar emot. jag har försökt sprida info från bl.a el tiempo o om pretos tal, som går att ladda ner på internet, vidare till andra tidningar. men intresse för det verkar inte finnas. /klas lundström.

2:24 PM  
Blogger magnus linton said...

bra jobbat klas. såg din artikel. kör hårt även om intresset är lågt.

5:37 AM  
Blogger Tigran said...

Ja, det finns väl inte längre någon som kan blunda för att den colombianska staten är infiltrerad av de högerextrema paramilitärerna på alla nivåer - från lokalpolitiker till ministrar och ÖB. Nu är det upp till oss i "omvärlden" att öka trycket på den colombianska regeringen. Förhoppningsvis kan förra veckans lyckade konferens i EU-parlamentet bli ett startskott för det. Vi i Colombianätverket försöker göra det vi kan med våra begränsade resurser.

/Tigran Feiler, Colombianätverket
www.colombianatverket.se

1:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Magnus!

Tack för en sueverän blogg direkt från Colombia. Delar dina åsikter om den fullständigt hopplösa politiska situationen. Personligen hade jag stora förhoppningar på Ingrid Betancour som jag träffade år 2000 i Australien på de gröna partiernas kongress "global greens".

Det som skulle kunna förändra bilden av colombia vore om hon släpptes av gerillan och hade ett förhandlat fredsavtal och sedan ställde upp till president och blev vald. Snacka om revolution i Colombia! Man kan ju alltid drömma.....

Trots alla problem måste vi komma ihåg att Colombia är ett vackert land. Jag driver ett företag som säljer klimatnautrala resor till Colombia och Panama se www.vialatina.se

Om det blev fred, så är jag övertygad om att vi inte skulle vara de enda som arrangerade resor till Colombia.

Återigen, tack för en bra blogg.

Paulo

11:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

All heder åt Petro, han är en modig man som sätter mycket på spel (sitt liv och sin familj)för viktiga avslöjanden! Nu hoppas vi att fler sluter upp i leden och att även Sverige sätter tryck på Uribe's och hans adm. Var i Colombia för några veckor sedan och pratade med flera av de initiativ som startats för att kartlägga orätter; dels den grupp akademiker som självständigt från staten ska arbeta för upprättandet av ett historiskt minne (Comisión de Esclarecimiento) och dels Comisión Etica - en internationell kommission med bl.a representanter som madres de Plaza de Mayo som kommer att jobba i 4 regioner i Colombia. Större internationellt uppmärksammande och tryck behövs!
/Ann

3:50 PM  

Post a Comment

<< Home