Sunday, June 17, 2007

massans mediemening

med anledning av den här nyheten gjorde jag i fredags den här krönikan i radions obs. kan bli hur stor som helst den här snöbollen.

6 Comments:

Anonymous buddy jesus said...

Jag tycker att du gör en del farliga generaliseringar i ditt inlägg i Obs, bland annat jämförelsen mellan fri programvara och fildelning.

För de oinsatta kan det lätt dras paralleller att fri programvara är något piratkopierat eftersom merparten av den debatt som förs i media om fildelning handlar om just piratkopiering. En olycklig formulering.

Att sedan ytterligare spä på detta genom att jämföra piratkopiering av HIV-medicin med spridningen av fri programvara är ju rent pinsamt. Fri programvara är inget som tagits ifrån patentinnehavare och släppts ut som dåliga kopior på svarta marknaden. Genom att påstå det ger du legitimitet till bl a Microsofts nya korståg mot patentintrång som helt saknar verklighetsförankring.

Det är fint och bra att du rapporterar om den politiska kampen med fri programvara, men det känns som att du har fått hela andemeningen med fri programvara om bakfoten.

Diskussion på Ubuntu-se.org

10:56 AM  
Blogger magnus linton said...

hey bud. att fri programvara inta har nåt med piratkopiering o göra har jag - liksom, tror jag, de flesta - helt klart för mig; det ligger liksom i begreppen. men lyfter man detta till ett mer filosofiskt plan där delningen får sin egen logik o massans tryck - ibland av ekonomiska skäl - blir en faktor kan vissa paralleller göras, även om man riskerar sprida förvirring. lessen om jag gjorde så, men generaliseringarna kom inte från mig utan från de källor jag använde. det var en tidningskrönika.

6:42 PM  
Anonymous buddy jesus said...

Eftersom min skol-spanska är allt annat än bra, använde jag babelfish på altavista till att översätta den till engelska, så jag såg att det var en del härliga generaliseringar där.

Som användare och supporter av fri programvara har jag följt både Brasiliens och Equadors strävan både politiskt och tekniskt.

Vi som gillar FLOSS (Free/Libre Open Source Software) får väl vara glada för all mainstream-press vi får, men det hade varit välkommet om ni som har möjlighet att nå ut till folk inte bara hade mainstream-media som källor utan gick in i de gemenskaper som Fri programvara-världen utgörs av. Min upplevelse är att det sprids en massa felaktiga uppgifter annars, som är ganska enkla att undvika om man går till källan för påståendet. :)

Det hade varit riktigt häftigt att se ett flersidorsreportage i exempelvis Arena om detta.

Några bra ställen att börja kan vara här,
här eller kanske här.

10:50 PM  
Blogger magnus linton said...

visst vore det kanon med ett sånt reportage i arena bud. just därför jag beställde o publicerade ett sånt av rasmus fleischer - för länge sen (se arena 1/06).

1:20 AM  
Anonymous buddy jesus said...

Hittade detaljer om detta på arenagruppens site. Intressanta ordval igen:

"Digital revolt Från Brasilien leds just nu ett globalt uppror där praktiken är fildelning och teorin rättvisa."

och

"Rasmus Fleischer förklarar verklig frihandel."

Även om jag och Rasmus förmodligen inte heller denna gång har samma perspektiv så tackar jag för tipset. Dessa ska läsas, under förutsättning att jag hittar dem på biblioteket eller annorstädes. Nu går jag och gömmer mig tills jag har lite mer information att bemöta dig med. :)

Tack för att du tog dig tid.

9:44 AM  
Blogger magnus linton said...

fint jesus. allt gott. cheers./m

3:53 PM  

Post a Comment

<< Home