Tuesday, July 03, 2007

mördade fack

att colombia är ett av världens farligaste länder att jobba fackligt i har länge varit känt, o nu kommer amnesty med nya siffror som befäster allvaret: under 2006 dödades eller "försvann" 77 fackligt förtroendevalda. sen 1991 har totalt 2 245 fackligt aktiva mördats, 3 400 hotats o ytterligare 130 "försvunnit". läs mer här. amnesty konstaterar att situationen har förbättrats något under alvaro uribes högerregering men det lustiga - eller olustiga - är att inget sägs om straffriheten, landets allvarligaste problem: mellan 2003 o 2006 dödades 326 fackligt förtroendevalda - o bara två mördare har dömts.

5 Comments:

Blogger August Torngren Wartin said...

Läs som sagt denna bok, Magnus, och alla andra här:

http://www.ordfront.se/Bocker/HistoriaoKultur/gryningoverkalahari.aspx

En nybörjarvänlig men faktaspäckad introduktion till den aktuella evolutionsforskningen.


Kan ta ett mkt talande exempel från boken angående till exempel människans natur:

San-folken i bla Botswana är de folken i världen som många forskare tror lever mest likt den ursprungliga människan. Mitokondrie-DNA hos kvinnorna samt männens y-kromosomer i olika san-grupper visar på att dessa har en gemensam stamfader/moder som är långt över 100 000 år gammal. Dessa gruppers ord för hövding och krig är hämtade från kolonisatörernas språk. De delar på allt och att förhäva sig eller att ta för sig mer än ngn annan anses som extremt asocialt. Är man bättre än ngn annan inom ett visst område försöker man dölja det med olika tillgängliga medel. Detta återkommer även i deras språk. Skryt existerar vad jag förstått inte.

Ett fascinerande exempel bland många. Lasse Bergs bok är klockren. Läser just nu om den, och har använt mig lite av litteraturregistret i boken för att fördjupa mig. Alla borde läsa den!

8:43 PM  
Blogger The blog said...

De resonemang han för ställer i förlängningen också väldigt mycket av den traditionella, västerländska intellektualiteten på skam. Vet inte om han går in på det men detta innebär för mig en slags tro på att saker och ting kanske inte är så jävliga med människan, utan att även det är en projicering ur en kulturbundenhet. Mycket av det som anses vara "realistiskt" kan ju omvärderas såhär, och det är dynamiskt och hoppfullt, tycker jag. Ska läsa den när jag kan.

/Elis

11:47 PM  
Blogger August Torngren Wartin said...

Gör så!

5:57 AM  
Blogger The blog said...

August, det blev en bloggpost på ämnet. Läs om du vill och givetvis ni andra, också. Och sorry för off-topic ifall det är störande, härmed slutar jag.

http://jajagvill.wordpress.com/2007/07/30/tabuet-mot-naivitet/

3:54 PM  
Blogger August Torngren Wartin said...

Trevligt, trevligt!

Ska läsa så fort jag får tid!

Mvh August

2:30 AM  

Post a Comment

<< Home