Thursday, September 06, 2007

icke-våld

har senaste veckorna fått massa mejlfrågor från folk på väg till colombia. så här kan det låta:

Kan man röra sig normalt, dagtid på buss o i taxi inom Bogotá centrum?

Är utelivet farligare än i andra storstäder?

Risken för direkt våld för en civil i Bogotá - är den stor?

våld, våld, våld. colombias gamla rykte om knark o blod tycks fortsätta o utgöra folks föreställningar om landet o det är verkligen synd. colombia är ett paradis. alla borde åka dit. bogota är en megametropol i snabb förändring proppfull med åtta miljoner jättesnälla colombianer som skapat en pumpande betongamöba extremt lämpad för dans o fest. rånad kan man bli men det kan man i alla städer. här ett par råd till resenärer:

a) dagtid är det no probs o promenera överallt o man kan o bör åka buss. nattetid gäller taxi (mkt billigt, beställ på telefon), absolut inte flanera. grundregel i mörker: aldrig vistas på tomma gator.
b) nattlivet är fantastiskt. i fattiga syd finns ett par galna kluster av kulissbarer o tokdiskon vid avenida primera de mayo (alla taxichaufförer vet). mkt värt ett besök. o i toppen av en fd maffiaägd skyskrapa i korsningen 7 avenyn/32 gatan ligger cha cha club. snygg utsikt. skönt crazy. öppet till fem. salsa är roligast på san salomé på 7 avenyn ungefär i korsning 42 gatan. bästa baren heter en obra o ligger mitt bland de andra krogarna i la macarena. bästa restaurangen heter dar papaya o ligger på 69 gatan korsning 5 avenyn.
c) risken för direkt våld är inte stor om du agerar med a som princip.

suerte./m

5 Comments:

Anonymous Blackout said...

I går regn. Med "Kött på flykt" försvann eftermiddagen i ett nafs.
Den är bra och jag vill ha mer!

Har slutat blogga och raderade allt, kanske Blackout återuppstår när/om vinterkylan sätter in :-)

11:22 AM  
Anonymous Tigran said...

Jag håller med om att Bogota är en spännande stad och har själv haft många intressanta dagar (och nätter) där. Men jag kan inte låta bli att (låta mig) provoceras av formuleringen "colombia är ett paradis".

Det går liksom inte att bortse från att Colombia är ett land där oppositionella, fackligt aktiva, bondeledare och nu inte minst studenter fruktar för sina liv. När det gäller omfattningen på det politiska våldet saknar Colombia motstycke i Latinamerika.

Och i ingen annan Latinamerikansk storstad har jag sett så många utslagna som i Bogota. Likt vålnader kommer de fram när det börjar skymma och söker efter något att äta i soptunnorna. Så ser i alla fall inte mitt paradis ut.

Min poäng är inte att man bör avstå från att besöka Bogota eller Colombia. Jag tycker absolut att man ska åka dit, men medveten om vad som pågår i landet.

12:59 PM  
Blogger magnus linton said...

This comment has been removed by the author.

6:38 PM  
Blogger magnus linton said...

This comment has been removed by the author.

6:39 PM  
Blogger magnus linton said...

självklart tigran; colombia är i de allra flesta meningar ett helvete. men det sorgliga är ju att alla eländen som pinar folk där är det ENDA som når svenskar om landet. sällan nåt om litteraturen, dansen, konsten, musiken, gästfriheten, karnevalerna, naturen eller de fantastiska klimaten (i colombia byter man mellan allt mellan snö o djungel på ett par timmar i bil). den som är trött på svensk vinter o behöver vila upp sig i två soliga veckor bland världens roligaste människor ska inte vara rädd att lägga sin semester där. tvärtom. åtminstone den som kan spanska.

6:40 PM  

Post a Comment

<< Home