Tuesday, April 29, 2008

kris & mer kris + KRIS

colombia går mot ett totalt politiskt haveri o nyvalet - alternativt ett fujimorazo, en auktoritär utveckling i stil med 90-talets peru - rycker allt närmare. i morse greps kongressledamoten yidis medina efter en skandal där den bärande nyheten är att hon hävdar att hon låtit sin röst köpas av regeringen i samband med en extremt jämn parlamentsomröstning för att möjliggöra omvalet av president alvaro uribe 2006.

de flesta analytiker tror hon talar sanning o det skulle i så fall dra in regeringen, redan svårt underminerad av andra skandaler, i en riktigt mörk politisk gränd. som jag skrev häromdan sitter redan 33 av kongressens medlemmar i fängelse i väntan på rättegång för misstänkt samröre med paramilitära massmördare, o ytterligare ett trettiotal är föremål för förundersökning för samma brott. en tredjdel av landets lagstiftande församling är med andra ord misstänkt för grova brott, nästan alla fängslade tillhör presidentens politiska bas (häromdagen sattes uribes kusin, den fd kongressordföranden mario uribe, bakom galler) o alla börjar inse att så här kan det inte fortsätta.

i går kom tidningen semana, landets ledande veckomagasin, ut med tre drastiska förslag för att rädda landet från institutionell kollaps; a) de ordinarie valen 2010 måste tidigareläggas o en ny kongress röstas fram så snart som möjligt, b) de politiker som sitter i juridiskt klister för paramilitärt samröre bör släppas i utbyte mot politisk död (dvs att de aldrig mer ska kunna få politiska uppdrag) och c) president uribe måste snarast avsäga sig varje ambition om att försöka göra ytterligare ett omval konstitutionellt möjligt (i skräck för en framtid utan uribe förbereder högern ett sånt politiskt projekt o presidenten själv har inte meddelat sin åsikt vilket skapat politisk oro).

det första o sista av dessa förslag är förmodligen helt nödvändiga för att colombia ska kunna komma på fötter igen, men b är förstås galet. att det paramilitära komplexets arkitekter - massmördarnas aktioner var ofta ordergivna av mäktiga regionpolitiker, ofta naven i knarkmaffiorna, o deras bulvaner - skulle slippa så billigt undan skulle med förödande framtida konsekvenser bara ingjuta ännu mer av det här landets allra största politiska problem; straffriheten. som väl är har den delen av semanas förslagspaket sågats hårt i dagens debatt.

det spännande momentet i dessa dagars colombia är att medan de höga domstolarna visar sig vara den enda del av landets institutioner som fungerar blir de politiska, framför allt kongressen men också regeringen, allt mer försvagad, samtidigt som gerillan är i djup kris. allt kan givetvis ta en ände med förkräckelse, men troligare är att nåt bra föds av det här. sällan har, till exempel, colombias nya demokratiska vänster - polo democratico - haft en större trovärdighet. om uribe inte kan ställa upp för en tredje period, vilket vore ett brott mot nuvarande konstitution, har högern som det ser ut i dag inte mkt o komma med i nästa presidentval. både sossar o liberaler vädrar nu morgonluft - med rätta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home