Tuesday, October 31, 2006

lula är ryggraden

har den vänstervind som blåst fram i latinamerika de senaste åren varit beroende av nåt så är det det som hände igår: att lula blev omvald. brasilien är sydamerikas i alla meningar viktigaste land - 70 procent av ytan, 80 procent av befolkningen, därtill en av världens största ekonomier - o hade han förlorat (fanns det i o f s inget som pekade på men skandaler kan alltid överraska) skulle konsekvenserna blivit stora för integrationistiskt orienterade ledare som venezuelas hugo chavez, bolivias evo morales och argentinas nestor kirchner. lula fick 58,1 miljoner röster - tror det är världsrekord i antal röster nån fått i ett demokratiskt val - och som argentinska pagina 12 skriver i dag: "lula segrade med 60 mot 40 procent, det är ett resultat med avgörande betydelse för hela latinamerika". tidningen syftar på den integrationsprocess - en kopia av den europeiska - som rullat igång med handelsunionen mercosur som en viktig motor. när venezuela nyss blev fullvärdig medlem o hugo chavez vilja o ekonomiska potential kom unionen till del fick den en nytändning, för de politiskt visionära. lula är den naturliga ledaren i processen o för latinamerikas icke-brasilianare stod söndagens val, precis som i eu under 1990-talet, mellan en strikt ekonomisk integration a la lulas utmanare geraldo alckmin eller ett övernationellt samarbete som också inkluderar sociala och polistiska dimensioner. extremliberaler och tokvänster, även det en påminnelse om europa, vill inget av det senare men med gårdagens valresultat fick den viktiga ambitionen att frigöra latinamerika från sitt historiskt förödande beroende av usa en chans att värka vidare i rätt riktning. tack o lov.

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"världsrekord i antal röster"

Bush fick 62 miljoner -04, Kerry 59.

10:41 AM  
Blogger magnus linton said...

ok. tack. nån annan som fått mer?

1:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

Inte i USA. Och knappast nånannanstans heller, när man tänker efter.

2:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej!: Vad bra att du har ett blogg på svenska om Latinamerika!. Det behövs! Det finns flera som kommer att få nytta av det. Tack.
Jag är själv en argentinska som bor i Sverige. Det som man läser om Latinoamerika på sista tiden... (uuusssshhhhh) det är det som en sånt Nathan S. skriver på DN. UUUsssss...!!!
Därför också: Vad BRA att du finns nu, Magnus!. Jag kommer att rekommendera ditt blogg till de hundratals unga latinamerikaner som bor här och som gärna vill läsa om kontinenten. Flera av dessa ungdommar har det svårt att läsa på spanska. Därför: TACK Magnus!: Susana

9:53 PM  
Blogger magnus linton said...

hola steven o susana. skoj att ni hittat hit. har inte så mkt tid men ska försöka underhålla svensk publik med åtminstone ett par alternativa perspekiv i veckan. på söndag ere val i nicaragua... cheers./m

10:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

Stor bokstav? Shift? Caps lock? Radbrytning efter stycken? Please? Blir sjukt jobbigt att läsa när du inte använder dig av dessa enkla "knep".

10:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

Men shit alltså, var får du dina källor ifrån?
Du kallar den latinamerikanska integrationsprocessen "en kopia av den europeiska" (läs: EU). Den "europeiska integrationsprocessen" har ungefär 50 år på nacken (eller räknar du med Hitler och Karl den store?), Latinamerikas integrationsprocess har varit ett medvetet mål för alla kontinentens revolutionärer och radikala sen åtminstone Simon Bolivars dagar (1810-talet).
Till skillnad från "Europa" så är Latinamerika en gemensam kulturkrets, i princip en nation, med (nästan) samma språk osv. En "europeisk" integrationsprocess däremot kan man inte vara anhängare av utan att vara anhängare av minst sagt grumliga rasteorier (förklara för mig, Magnus Linton varför det är rimligare att vi i Sverige samarbetar med Spanien och Grekland än med Uruguay och Nya Zeeland!). Dessutom finns det rent praktiska skillnader mellan de två "integrationsprocesserna". Ett närmare samarbete mellan latinamerikanska länder handlar om att stå starka mot det imperium i norr som försöker behärska dem. EU handlar om precis det motsatta, nämligen att bygga murar mot de fattiga länderna och att isolera sig mot omvärlden.
"Tokvänstern" i Brasilien måhända kanske inte gav Lula sitt stöd (vilket var dåligt av dem) men de står ju för ett enat Latinamerika minst lika mycket som Lula. Så ditt resonmang är fel på alla plan.

/c

2:05 PM  
Blogger magnus linton said...

källorna är ungefär alla tidningar som finns här där man dagligen de senaste åren kunnat läsa om lulas referenser till den framgångsrika eu-processen. att eu bygger på politisk vilja o demokrati i stället för "naturliga kulturkretsar" är toppen för mig men kanske ett problem för blodsbandsteoretiker. att latinamerikanska revolutionärer länge velat bygga en kontinentalt drömrike är förvisso sant (vem vill inte det?), men när de lugnar ner sig o kommer till makten (lula, chavez, morales, vasquez, etc) fattar de snabbt hur svårt det är att bygga hållbara framsteg o det är just därför de är så imponerade av eu:s sanslösa framgångar. cheers.

4:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

Yo creo que los politicos que llegan al poder por mas "revolucinarios" que hayan sido en su pasado ya esas ideologias politicas que tuvieron anteriormente son un simple recuerdo. Ahora son politicos y como todo politico se "vende". No podes llegar a lograr tal cambio (como se proponen los de izquierda extrema) sino cooperas junto con las grandes masas y con los poderes economicos internacionales. Y en el camino ese varios se "desforman" lamentablemente.. es como decia Quino en Mafalda "Vos no esperes cambiar al mundo porque el mundo te cambia a vos..." No es tan asi tampoco, resulta un poco pesimista la idea pero si creo que es muy dificil el llegar a lograr grandes cambio sin colaborar un poco con los poderes internacionales. SEan de derecha o de izquierda, de europa , EEUU o cualquier otro sitio.. (sino mira a la socialdemocracia Sueca como ha cambiado y cada vez esta mas derechista)
Al mismo tiempo creo que se han logrado varios adelantos desde que la "izquierda" asumio el poder en varios paises latinoamericanos y estamos en buen camino, tal vez que no como quisieramos del todo pero si en mejor, mucho mejor!

Mil gracias por tu blog , esta muy bueno y lo voy a seguir con gran interes!

2:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Har Brasilien 80% av Sydamerikas befolkning?

Jag får det till ungefär 50%.

4:04 PM  
Blogger magnus linton said...

hej a. gissar jag slant - i tanken eller på tangentbordet - när jag skrev 80 för jag får det också till typ 50. tack för att du reagerade.

5:21 AM  

Post a Comment

<< Home