Friday, December 22, 2006

Ljus i Colombias mörker

Har just landat i Bogota o den är nåt både läskigt o skönt o plötsligt vara i ett land där en brutal politisk skandal härjar. Alvaro Uribe, Colombias egen George Bush, blev i somras omvald här eftersom många upplevde att han gjort landet säkrare o lyckats tränga tillbaka gerillan. För vänstern var det ingen nyhet men efter en rad avslöjanden börjar det nu stå klart även för en bredare majoritet hur nära band Uribe länge haft till de paramilitära dödsskvadroner som de senaste decennierna verkställt hundratals massakrer på tusentals civila människor. Vet inte om nåt av detta nått svensk press men nu medger senatorer o andra politiker här på löpande band att de under lång tid betalat stora summor till yrkesmördare, o den stora frågan är hur mkt Uribe vetat om o varit insyltad i detta. Presidenten själv förnekar förstås all inblandning men om några ytterligare avslöjanden kommer - vilket enligt många är troligt - som konkretiserar hans roll o insikt i statens samarbete med paramilitären är risken stor att han måste avgå. Detta är första gången han är trängd på allvar. Det skulle i så fall öppna ett nytt kapitel i det här landets historia eftersom vänstern i det senaste presidentvalet framgångsrikt lyckades ena sig bakom en mycket framsynt frihetlig socialist; Carlos Gaviria. Den senare är rätt gammal - jag intervjuade honom själv för två år sen - men den i särklass smartaste o mest demokratiskt fotade vänsterman Colombias progressiva krafter haft vid fronten på många år. Nånstans har jag en råutskrift av intervjun jag gjorde (apropå att han är en av landets starkaste förespråkare för fri abort) o jag ska försöka hitta den o lägga ut här. Att Gaviria, jurist o fd medlem av högsta domstolen, skulle få ta över efter ett eventuellt totalhaveri från Uribes sida är förstås allt annat än självklart, kanske inte ens troligt. Men han är ett hopp. Faktiskt det största Colombia haft på länge.

8 Comments:

Blogger charlotte said...

Ih, läskigt. Verkar vara tyst här i Sverige om den skandalen - men jag kan ha missat nåt, det finns större nyhetskonsumenter än jag.
Synd med de stora bokstäverna tycker jag. Gav du efter för grupptrycket?

8:09 AM  
Anonymous Vida Latina said...

Åh, ja! Jag håller alla tummar! En latinamerikansk vänsterpolitiker som dessutom är abortförespråkare, heja, heja...

Apropå Uribe så skrev jag lite om det här:
http://vidalatina.wordpress.com/2006/11/16/uribe-och-myterna/

Hittar du intervjun vore den extremt intressant att läsa.

5:36 PM  
Anonymous Henrik Jönsson said...

När jag satt på Bogotás flygplats senast snackade jag med en dokumentärfilmare som följt paramilitären i flera år och bland annat gjort den berömda dokumentären «La Sierra». Han menar att det var under Uribes tid som chef för flyget i landet som alla dessa kokainsmugglingsflygplatser ut med gränsen byggdes. Han menar att Uribe är narco traffico och har alltid varit!
/Henrik Jönsson

6:00 PM  
Anonymous August Torngren Wartin said...

Magnus:

Fick din bok Americanos idag. Fastnade, till släktens förargelse, och har redan läst en tredjedel. Sedan tyckte morsan att jag var för oartig. Buhu.

Skriver du på något just nu?

God jul!

9:53 PM  
Blogger magnus linton said...

aug: skoj du gillar boken. mkt. sitter just nu djupt nere i colombias sodra berg (sjukt vackert har) o kan saga att jag blir sugen pa o skriva ungefar hundra bocker av o vara i det har landet. planerar lite olika nya vinklar pa latinamerika men helt klart (att skriva bocker kraver alltid att nan ar beredd att betala o sjalv har jag inga pengar just nu...) ar bara att till varen kommer en essasamling ut pa texter jag skrivit de senaste fem aren. valjer nog helt bort latinamerika till den o later den fokusera pa maskuliniteter, knark, urbanisering o nagra andra grejer jag skrivit mycket om. men mer latinamerika blir det. forr eller senare. ha en skoj nyarsafton. cheers./m

1:55 AM  
Anonymous August Torngren Wartin said...

Det ser jag framemot!

Ska till Latinamerika nästa sommar. Efter gymnasiet ska jag dit och volontärarbeta, men det vill nog inte familjen göra i sommar. Ska hursomhelst besöka minst tre länder. Några du rekommenderar? Länder alltså. Och städer. Brasilien och Argentina känns ju som måsten, men jag vill ju så gärna åka till Chile och Cuba också, och kanhända Bolivia. Eller varför inte Venezuela? Mexico? Du ser själv, för mycket att välja bland. Dessutom vill jag vara så lite turist som möjligt. En vän var inneboende hos en kubansk familj, och något sådant låter ju som en bra idé. Eller var tycker du?

Alla tips/råd uppskattas.

Tack på förhand.

3:33 AM  
Blogger magnus linton said...

hej a. viktigast med en resa i latinamerika ar att kunna snacka spanska. se till att du kan det nagorlunda innan resan eller att du helt satsar forsta tiden pa att lara dej. utan spanska blir resan meningslos. totalt. ingen har pratar engelska. tycker darfor du kan skippa brasilien (samma galler dar) om du inte kan portugisiska. nar val spraket ar pa plats skulle mina tre val falla pa bolivia, argentina o colombia. kuba ar forstas skitintressant sa ak dit om du har nagra bra kontakter. mkt markligt stalle, o sjalv star jag inte ut i diktaturer manga dagar (inga tidningar, inga bocker, ingen debatt, ingen webb...) men jag tycker absolut du ska aka dit om du har rad (dyrt). bolivia skulle jag valja for att det just nu ar latinamerikas politiskt hetste o mest intressanta land o for att det ar makalost vackert. colombia for att det ar annu vackrare o har kontinentens mest sprudlande kulturliv, bade i etnisk o urban mening. en guldgruva oavsett om ditt primara intresse ar natur eller kultur. ryktet om landets farlighet ar overdrivet. o argentina skulle jag valja for att buenos aires ar en snabbt vaxande varldsmetropol som har en oslagbar mix av det basta av europa o latinamerika o just nu ar sa billigt att valutan for pengarna blir enorm vad man an tar sig for. buen viaje.

2:31 AM  
Anonymous August Torngren Wartin said...

Ja, spanskan är ju ett problem. Jag kan snacka en ganska rudimentär spanska, men jag betvivlar att det räcker.

Kanske bättre att vänta till man drar dit och volontärar. Då borde man väl lära sig spanska ganska ok.

Tack för tipsen!

1:54 PM  

Post a Comment

<< Home