Monday, May 26, 2008

här min krönika

om kristet svineri i dagens dn.

4 Comments:

Blogger Björn said...

Tjena Magnus!
Intressant krönika. Men det hade varit ännu intressantare om du hade nämnt att högerbastionen Colombia är mycket mer liberal i synen på abort, vilket du skildrade i ett läsvärt reportage i boken Americanos.
Vad kommer det sig att revolutionärerna är reaktionära medan högerns mörkermän i Colombia är jämförelsevis liberala?
/Björn Dickson

8:30 PM  
Blogger magnus linton said...

hej björn. dessvärre är "högerns mörkermän" knappast liberalare varken här eller nån annanstans. att lagändringen till slut gick igenom i colombia var ju ett resultat av smart jurisisk feminism i kombination med en progressiv grundlag (som kom till stånd efter stort tryck från de då avmobiliserande gerillarörelserna - m19, epl, etc - här i landet). inte mkt hjälp från högern i den processen. generellt är högern på den här kontinenten bra mkt vidrigare än den kristna vänstern (som åtminstone SER de sociala problemen runt omkring aborterna, även om de spårar ur i själva grundfrågan). vad som finns är en urban, liberal, feministisk, ibland socialistik, vind som fattat saken i grunden o blir starkare o starkare med tiden. bara så jävla frusterande att så många ska behöva dö under bibeln innan nåt stort händer.

11:57 PM  
Anonymous Micke said...

Hej Magnus!

Det här har egentligen inget med just det här specifika blogginlägget. Har länge läst din blogg -- och det med stor behållning -- men aldrig kommit mig för att kommentera. Tack för att du tar dig tid att skriva om saker det annars rapporteras rätt lite om i Sverige!

Tänkte fråga dig om du har några tankar kring Unasur? Har inte hört så mycket om den nya unionen, utöver det jag läst i DN.
(http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=773309
samt
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=773307)

Hälsningar
Micke

3:14 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hemskt att det är så. Som colombiansk kvinna med hjärtat till vänstern, har jag upplevt hur svårt det är att bryta med religiösa föreställningar om det goda och det onda vad gäller kvinnor och deras roll i samhället, det spelar ingen roll om personen i fråga är vänster eller höger. Ännu mer ledsamt är att mångna kvinnor från latinamerika håller med om sakernas tillstånd, och har otroligt konservativa åsikter om frågor som t ex abort.
Men jag tycker se en mer liberal hållning i Colombia vad gäller kvinnans ställning och rättigheter, än i andra latinamerikanska länder. I Méxiko är det fortfarande skamligt att vara en ensamstående mamma, där gäller det att gifta sig så fort som möjligt innan magen börjar synas, har hört om många fall där familjerna kastar ut sina döttrar när de blir gravida utan att ha gift sig. I Colombia har jag kusiner som är ensamstående och där reaktionen har varit tvärtom, familjen har avrått dem från att gifta sig, eftersom de varit för unga, och istället erbjudit hjälp och stöd. Jag är säker på att många skulle ha gjort abort om det fanns möjligheten, istället för att föda de oplanerade barnen.
Synen på äktenskap är mer liberal där också:
Jag lever själv i ett samboförhållande, och ingen i min släkt har sagt ett ord om det. De flesta av mina vänner gör det också, det kallas Unión Libre. Ingen har frågat när vi ska gifta oss, och jag är säker på att de inte ens förväntar sig det. Ändå hör jag historier från mina väninnor från Chile och Méxiko, där familjen pressar dem för att de ska gifta sig.
Det är ett väldigt intressant ämne, varför är det så, om Colombia även är ett katolskt land, som alla andra.
Angående den mer liberala abortlagstiftningen i Colombia kan jag rekommendera att gå in på Women's link worldwide och se videon: http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=352218803899407011&hl=en

Mónica Roa, var en av aktivisterna bakom lagändringen, som du rätt säger, högern var inte till någon hjälp.
M

3:34 PM  

Post a Comment

<< Home