Sunday, February 18, 2007

i turismens våld

expressens kultursida går i dag (sön) detta rep jag skrev efter att ha åkt en så kallad favela tour. otäck upplevelse.

8 Comments:

Blogger Pumans dotter said...

Mycket intressant artikel! Det är helt sjukt att man försöker bevara favelas för att västerländska turister ska få något spännande att berätta om "back home". Varför skulle brassarna nöja sig med att dansa capoeira och sälja krimskrams för vår skull? Läste för ett tag sedan en artikel om chockturism i den andra kvällsblaskan och vädrade mitt missnöje på bloggen.

10:00 PM  
Blogger lilla J said...

skitintressant artikel! tack!

har åkt på exakt samma tour, tror jag. (har tom för mig att guiden hetter martha), och fick samma känslor och tankar. mkt bra skrivet.

4:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

En liten tanke bara... kanns det inte lite zoo att aga pa favela tour? betala for att titta pa manniskor som lever under fruktansvarda forhallanden. Tycker det ar skrammande att sa manga faktiskt betalar for detta!

6:23 PM  
Blogger lilla J said...

anonymous; jo, jag håller med. trots att jag själv gjort turen.

Men samtidigt är det svårt att besöka kåkstäderna på egen hand, och på något sätt ville jag ändå göra det. Inte för att glorofiera fattigdomen eller "titta på de fattiga". Alls.

äh, jag vet inte riktigt hur jag ska förklara. Höll i alla fall med magnus om faran i att skapa en turistattraktion av fattigdom, och därmed förhindra fattigdomsreducerande åtgärder.

9:26 PM  
Anonymous Jon Weman said...

Jag håller med om analysen i artikeln av människors föreställningar om slummen, och jag bor mer eller mindre mitt i vad de flesta svenskar skulle kalla slum i en förort till Buenos Aires. Det var en bra artikel i stort, men...
Det är faktiskt så att Rocinha styrs av en narko-liga som kallas Los Amigos de los Amigos, ADA. ADA står för allt från socialhjälp till rättsskipning och säkerhet där. När argentinska Clarin var i Rocinha såg de redan efter ett kvarter den första patrullen med narko-soldater. Såg inte du dem eller uteslöt du det för att det inte passar in i den valda vinkeln?
Därmed inte sagt att det inte råder en normalitet de allra flesta dagar i Rocinha och att man kan lugnt gå ut och shoppa kläder eller ta en öl där. Tvärtom, de flesta favelainvånare verkar tycka att den ordning som narkosarna håller är att föredra framför den brasilianska statens, men man tycker ändå att det vore relevant att berätta.
Skrev en artikel om detta i veckans Arbetaren (bara i pappersversionen), så det är därför jag känner till detta faktum och reagerar på att det inte finns med.

2:02 AM  
Blogger magnus linton said...

nej jon, jag såg verkligen inga "narkotikasoldater". kan det vara så att också clarins utsände var fast besluten att leverara vad redaktionen förväntade sig, nämligen just det? jag har spenderat mkt mer tid i rocinha än den tur jag skrev om o detta förstärkte bara bilden av hur sjukt beroende utomstående är av att knark-vapen-våld-etc-imagen fortlever. klart det finns knarksyndikat i favelorna, men den stora storyn att berätta är för mig - o jag har verkligen varit i jag vet inte hur många kåkstäder - att det i de allra flesta bor helt vanliga människor som gör precis samma saker om dagar o nätter som de som inte bor där. viktigare o bevaka, om man vill granska miljöer som styrs av våld o knarkpengar, är till exempel den colombianska högerregeringen - just nu högaktuell i ärendet (utan att svenska läsare fått veta det).

3:32 AM  
Anonymous Jon Weman said...

Det är självklart att det bor vanliga människor som gör vanliga saker i Rocinha. Men det är från många olika redogörelser att det är narko-ligorna som är polis, rättsväsende och för den delen socialhjälp där, jag plockade några mer eller mindre slumpmässigt nedan, menar du att det skulle vara taget ur luften:

http://www.rebelion.org/brasil/040420pacce.htm
http://www.laverdad.es/murcia/prensa/20061002/mundo/narco_20061002.html
http://www.clarin.com/diario/2005/11/25/elmundo/i-03001.htm

Som sagt alla håller också med om att ligorna upprätthåller lugn och ordning och slår ned hårt på vanliga brott som våldtäkter och rån, till skillnad från den notoriskt slöa polisen här i Buenos Aires-förorterna exempelvis, så det motsäger inte vartannat på något sätt.

12:01 AM  
Blogger magnus linton said...

påstår inte att det skulle vara taget ur luften, men att det inte säger mkt om livet i rocinha. tror du kan jämföra med den mediala dynamiken vid en händelse som "göteborgskravallerna"; medierna ägnade all sin tid åt det som - i ett pojkigt perspektiv - gjorde sig på bild o sa inget om resten. det innebar inte att de ljög i detaljerna, men gav en mkt skev helhetsbild. favelorna behandlas likadant o det är en sån cirkus (de kommersiellt gångbara reproduktionerna av "guds stad") som håller denna sorts turism levande. bara det jag ville berätta. det finns givetvis massor av intressant att säga om hur narkotikaligor tar över institutioner när staten retirerat, men jag uppmanar alla som vill skaffa sig en mindre våldsfixerad bild av vad som pågår i rocinha o flera andra av världens kåkstaäder att läsa robert neuwirths bok "shadow cities - a billion squatters, a new urban world".

2:42 PM  

Post a Comment

<< Home