Monday, February 05, 2007

bättre bolivia

att landa i bolivia är alltid uppiggande; inget står still o tidningarna blandar friskt mellan pågående karneval o politiskt kaos. i går fick morales gå till attack o sätta in militär för o vräka revolutionärer som ockuperat oljeanläggningar i staden camiri för o kräva, som dom sa, en "verklig nationalisering" av gas- o oljetillgångarna (vad morales gjort är enligt dem, eftersom de utländska bolagen inte slängts ut, bara att "legitimera nyliberalism"). tretton skadade men - tack o lov - inga dödade. bolivias eviga protesttradition - landet kan alltid, vilken sekund som helts, explodera - är demokratiskt intressant o det är befriande med ett vänsterklimat som är långt mer heterogent än det venezolanska, men det är samtidigt nåt sorgligt över detta att en del radikaler tror att välstånd växer ur ingenting o anklagar evo o den nya regeringen för att vara socialismens förrädare nu när den verkligen gjort en riktigt smart nationalisering som ger möjlighet till BÅDE statlig kontroll OCH fortsatta utländska investeringar. statskassan växer nu som aldrig förr. stora sociala projekt är startade. jordreform inledd. ny grundlag på väg. rasismen attackerad. folkets stöd enormt. legitimera nyliberalism? så löjligt.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej Magnus!

Tänkte börja med att säga att din blog är helgrym, ger väldigt bra inblick i latinamerikas politiska liv, extra viktigt för oss som inte kan läsa spanska.

Iallafall, en sak jag funderat över. Det är synnerligen tyst om Peru, sosse-partiet APRA vann ju valet förra året. Täntke bara fråga om du vet om de faktiskt har gjort något vettigt? Enda jag hört är att de tjafsar om eventuella dödsstraff för Shining Path-medlemmar. Men har de lagt några vettiga välfärdsförslag?

Skulle vara toppen om man kunde få en liten rapport därifrån. Tackar och bockar på förhand.

1:11 AM  
Blogger magnus linton said...

hej jonas. roligt att du läser även om mina små rapporter blir väldigt korta o bitvis ytliga, o dessvärre har jag väldigt dålig koll på peru. har aldrig varit där o det sorgliga är ju att ollanta humala o alan garcia ur mitt perspektiv båda är synnerligen avtändade politiska personligheter. garcia har sen segern mest koncentrerat sig på att visa att han allt som chavez (o humala) INTE är o det mest uppmärksammade som hänt är som du säger det bisarra dödstraffet (känns ungefär lika fräscht som när ortega gick i fronten för nicaraguas abortförbud nyligen, huh) o jag kan dessvärre inte rapportera om ett enda "vettigt" initiativ som tagits sen segern, men det kan bero mer på min oförmåga att jobba upp ett intresse för peru (brukar vakna politiskt först när jag besökt ett land) än på att det faktiskt inte hänt nåt. här en bra text om peru skriven i slutet av nov av den mkt bra vänsterreportern maurice lemoine, men den handlar inte särskilt mkt om vad apra haft för sig (partiet är ju mer intressant än presidenten) sen i somras. tyvärr. dock ändå mkt läsvärd. har vi tur läser nån peru-kännare detta o meddelar sig.

1:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

sosse-partiet APRA vann ju valet förra året.

Alltså partier som kallar sig "Socialdemokrater" i Sydamerika ska man se upp för eftersom dom sällan är något annat än förtäckt höger. APRA verkar mest påminna om partiet AD i Venezuela som kanske Magnus Linton kan berätta mer om. Garcia backades upp av hela den ekonomiska eliten i den andra valomgången där han tyvärr besegrade vänsterns kandidat Humala (som typiskt nog Linton kallar "avtändande"). Några spännande "välfärdsförslag" är knappast att vänta, däremot försöker Peru få till ett frihandelsavtal med USA..
Nu när vänstern gåt framåt i Sydamerika vill typiskt nog Garcia bli kompis med Chavez men detta kommer knapast innebära så mycket på hemmaplan.

2:49 AM  
Blogger Jonas Ryberg said...

Kikade runt lite på APRAs hemsidan, tyvärr verkade de inte ha någon sektion på engelska.

Dock fanns där information på spanska om vad de tänkt göra under mandatperioden.

http://www.apra.org.pe/neo/plan.pdf

3:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kort konsumentinfo: APRA:s Garcia och f.d. AD-medlemmen Rosales stöd bland de olika inkomstklasserna är spegelvänd gentemot vad som brukar vara fallet för vänsterkandidater.

Hugo Chávez, Lula, Evo, Correa och Humalas diagram ser ut på ett omvänt sätt: stödet är störst bland de fattiga och blir mindre ju rikare folk blir. Humala hade 1% stöd i högsta inkomstklassen i en mätning, btw.

Om man inte har problem med att alienera sig från vanligt folk och stå på samma sida som de rika kan man med lugn ignorera dessa faktum.

3:11 AM  

Post a Comment

<< Home