Thursday, March 06, 2008

grattis uribe

dagens två stora nyheter i sydamerikas nya krishörn: nicaragua bryter diplomatiska förbindelser med colombia o chávez hotar att förstatliga colombianska företag i venezuela. bra att det ställs allt fler krav på colombia att nyktra till i den här krisen, om det inte vore för att det med all sannolikhet spelar den colombianska högern rakt i händerna. isoleringen av colombia gynnar framför allt en man: alvaro uribe. om en månad kommer med all sannolikhet frihandelsavtalet tlc att skrivas under, med konflikten som argument. grattis uribe. o om ytterligare en tid kommer med stor sannolikhet ett förslag läggas fram av högern om att skriva om konstitutionen (på samma sätt som chavez vill i venezuela) så den sittande preseidenten ska kunna väljas om o om o om igen. lär gå igenom nu. grattis uribe.

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tittar just nu på CNN som kör en direktsänd intervju med Colombias försvarsminister. Mår lätt illa. Han hävdar att intrånget på Ecuadors territorium berodde på att de endast en halvtimme innan attacken fick veta att Raul Reyes & c:o flyttat på sig. Kan det verkligen stämma? Det måste i alla fall vara enkelt att kolla upp. I samma andetag frågar han sig hur Ecuador kan låta FARC "pasear por su territorio como perros por su casa". Men tidigare konflikter, se tex Ecuadors konflikter med Peru i söder, har visat ur extremt svårbevakade dessa gränser är. Vill Colombias försvarsminister ha en mur? Eller ska Ecuadors befolkning bekosta den enorma operation det skulle innebära att hålla gränsen hårdbevakad för att Colombia inte klarat av att hålla konflikten inom sina gränser? Åter, detta känns alldeles för billigt från Colombias håll, som att lasta över skulden. Som du sa så vet Colombia bättre än någon annan hur svårt det är att hålla FARC under uppsikt.

Han framstår som en riktig snackpåse Santos, och är helt klart inte helt bekväm med intervjun. Och då är det ändå CNN. Han har svårt att förklara respekten för el derecho internacional humanitario och hur attacken genomförts. "eh, alltså vi attackerade och så blev vi attackerade när vi närmade oss för att attackera lite till och då attackerade vi igen och därför har de skotthål i ryggen. Jorå.
/Sofia

2:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

Är det inte sant att venezuelas president "bidrog" med ganska mycket pengar till FARC???
Det har i alla fall jag hört... Då är det ju Venezuelas fel att FARC fortsätter att ha stöd...
Eller???

10:46 AM  
Blogger Niklas Kolhammar said...

“I samma andetag frågar han sig hur Ecuador kan låta FARC "pasear por su territorio como perros por su casa". Men tidigare konflikter, se tex Ecuadors konflikter med Peru i söder, har visat ur extremt svårbevakade dessa gränser är.”

Fast är det verkligen en legitim ursäkt att Ecuador inte har koll på sitt territorium? För vilket land skulle acceptera att ett brottsyndikat/gerillaarmé opererar från grannländernas territorium? Jag skulle gissa på att du inte hittar någon så förlåtande stat på vår glob. Så om inte grannlandet själv lyckas klara av att avhysa sina (kanske objudna) gäster så lär de få räkna med att den stat som är utsatt för brottsyndikatets/gerillaarméns terror agerar.

3:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det är litet trist att konstatera att händelser och reaktioner bedöms i ett höger/vänster-perspektiv där bra eller dåligt beror på källan..
FARC's överlevnad tror jag hänger på utomstående (politiska) krafters intresse och vilja att sponsra motståndet snarare än på organisationens egen attraktionskraft för unga potentiella gerillasoldater. Jag tror, att ledarskiktet inom dagens FARC är födda inom rörelsen och aldrig har lärt känna det moderna colombianska samhälle, mot vilket de nu sänder sina beväpnade barn och barnbarn, kanske i tro att det gamla korrupta maktdelningsavtalet (pacto de Punto Fijo)ännu dominerar scenariot. Demokratiska framsteg har ägt rum, om än segt och långsamt, bl.a. pga militärens självklara inflytande över skeendet i det permananta krigstillståndet. Svält ut FARC, de kanske finner att demokratiska manifestationer som den senaste månadens är bättre än våldsamheter i namn av sandinism eller bolivarianism.

4:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

niklas lindgren:
Vad har du för förslag på hur Ecuador borde gå tillväga för att hålla borta FARC från sitt territorium? Slå ihop sina påsar med USA för att få tillgång till samma resurser och teknologi som Colombia? Skära i utbildningssektorn? Hälsosektorn?

Har du själv satt din fot i de områden vi pratar om? Det har jag. Båt på flod i flera dagar, dagslånga marcher i oländig terräng, hetta, malaria och en hel del annat som gör att det inte bara är att "ha koll på sitt territorium" som du så enkelt uttryker det. Gissar att en sådan operation skulle uppta en ansenlig andel av Ecuadors budget.

Jag är tveksam att Correa (eller hans föregångare) bjudit in FARC att husera fritt. Att det gör det är snarare en konsekvens av hur det ser ut inne i Colombia, och inte ett uttryck för att Correa gillar att flirta med gerillan. Vidhåller att Uribe borde vara den första att ha förståelse för att man inte gör sig av med FARC i en grisblink.

5:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Magnus: mitt svar till Niklas Lindgren skulle såklart vara undertecknat med
/Sofia

Om du publicerar kommentaren får du gärna skriva dit det. Tack.

5:10 PM  
Blogger Niklas Kolhammar said...

Sofia,
Huruvida Ecuador möjligen skulle vara totalt maktlösa ifrågan spelar egentligen ingen roll. Ingen stat, oavsätt förd politik, kan acceptera att brottsyndikat/gerillaarméer ostört kan attackera landet ifrån sina grannländer.
Om grannländerna inte vill, eller kan göra något åt saken så lär de få räkna med att staten som är utsatt för dessa angrepp agerar.

12:48 AM  

Post a Comment

<< Home