Monday, November 27, 2006

En till

Så står det klart att den latinamerikanska vänstervågern rullar vidare: i natt segrade Rafael Correa, en 43-årig vän till Hugo Chávez, i indianlandet Ecuador. Vad det konkret betyder är långt ifrån klart för Correa är helt ny på den politiska scenen. Hans motståndare har - det är numera rutin i den desperata högern - kallat honom "kommunist" o "extremist" men Argentinas största tidning El Clarin tar det nu på morgonen lugnare; Correa är en medelklassgrabb som vaknade politiskt genom volontärarbete bland landets förtryckta indianer. Hans seger, o avsett vem han visar sig vara, provocerades fram efter att så mycket inkompetens, både från vänster o höger, trängts i parlamentet på sistone o präglats av en ekonomisk elit o en korrumperad vänster som bara rört sig längre o längre "bort från vad landets folk behöver". Correa har lovat att inte skriva på ett så kallat TLC, frihandelsavtal med USA, o inte heller förnya det kontrakt som låter Washington använda militärbasen Manta. Själv säger Correa att han ideologiskt o i konkret politik står mkt närmare Brasiliens Lula, Uruguays Tabaré Vazquez o Chiles Bachelet än Venezuelas Chávez. Han är med andra ord, om han får etikettera själv, en oprövad sosse snarare än en revolutionär.

El Pais har en bra artikel (på spanska) här. BBC en på engelska här.

5 Comments:

Blogger jimpan said...

GP skrev idag om Correas seger. En radikal socialist och USA-hatare var intrycket... Tur att man läser med ett kritiskt öga.
En tidigare artikel:
[http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=380&a=310350]

10:55 AM  
Blogger magnus linton said...

ja o läs dn:s för en gångs skull helt informativa o värderingsneutrala rapport här. shachar är på väg att bli seriös igen. ;)

8:33 PM  
Blogger Erik Andersson said...

Var har Correa sagt att han är sosse?
Hörde honom själv bli intervjuad på CNN, han kallade sig själv bolivarian, sa att han var personlig vän med Chávez.

På frågan om han var chavist svarade han att han var bolivarian och om chavez var det också så var det väl trevligt, ungefär. På frågan om han var kommunist svarade han "Jag har stor respekt för kommunister, men personligen är jag praktiserande katolik och vänsterhumanist".

Han kan ju ha sagt att han är sosse och att han står "mycket närmare" liberalen Lula, men jag finner det kontrasterande mot de uttalanden jag just nämnde. Källor på Correas uttalande vore välkommet.

5:16 AM  
Blogger magnus linton said...

källan var alltså som det stod i inlägget clarin. "sosse" var min tolkning gjord efter att han på uttrycklig fråga om ideologisk identifikation räknat upp ett antal kända socialdemokrater. kan förstås vara fel, men tänker man efter är nog correa mer att jämföra med en svensk kristdemokrat. förespråkar en stat byggd på tydligt kristna värden o med mindre offentliga ingrepp än, säg, göran hägglund.

7:00 PM  
Blogger Erik Andersson said...

Två helt olika kontexter, det är ju rätt uppenbart att en ledare som Correa aldrig skulle kunna vänta sig nåt stöd annat än av vänstern inom arbetarrörelsen.

För övrigt så var ju en snubbe som heter Fidel en gång i tiden en simpel konstitutionsputsare och korruptionsbekämpare...alla samhällskonflikter har sin egen dynamik som driver de framåt, särskilt i Latinamerika. USA har s.a.s. "låg toleransnivå".

9:39 PM  

Post a Comment

<< Home